Sari la conținut

Planta care face ravagii printre români. Este un pericol. Medicii spun cum să te ferești

ambrozie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alergie la ambrozie

Deși autoritățile au dat lege și au spus că-i vor amendă pe toți cei care nu elimină această plantă, ea continuă să facă ravagii printre români. De vara până toamna, această plantă îi afectează puternic pe cei care suferă de alergie și nu numai. Este vorba despre ambrozie, plantă care face ravagii printre români. Medicii spun că este un pericol, însă există metode prin care te poți feri de ea.

Planta care face ravagii printre români. Este un pericol. Medicii spun cum să te ferești

Ambrozia, un gen de plante erbacee, care aparține familiei Asteraceae. Provine din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa. Plantă produce cantități mari de polen, care,

prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice („febra fânului”).

Simptome des întâlnite:

  • ochii roşii
  • erupţiile pe piele.

 

Cât de frecventă este alergia la ambrozie?

Statisticile arată că, în România, peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie. Majoritatea prezentând rinoconjunctivita, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalența crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Alergia la ambrozie poate fi depistată în urmă efectuării unei analize alergologice serologice – antigenul IgE specific ambrozia elatior.

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Strănut
  • Congestie nazală (nas înfundat)
  • Rinoree (secreție nazală apoasă)
  • Cefalee
  • Ochi iritați
  • Senzație de mâncărime în gât
  • Polenul de ambrozie poate, de asemenea, să agraveze simptomele astmului, provocând tușe intensă și respirăție șuierătoare.
  • Șoc anafilactic

Medicii avertizează că simptomele apar cel mai frecvent dimineața, când este vânt. Este periculoasă pentru că pacienţi care se expun la polenul acestei plante pot dezvoltă complicaţii respiratorii.

Un mare semnal de alarmă a fost tras şi în cazul bebeluşilor, care au început să fie afectaţi de ambrozie în număr tot mai mare.

Medicii avertizează că se pot îmbolnăvi și cei fără predispoziție la alergii. În prezent există doar tratamente care ameliorează simtomele, dar nu vindecă alergia.

Cum să te ferești de planta care face ravagii printre români?

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia va fi stabilit de medicul alergolog. Acesta poate constă în antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Există două tipuri de imunoterapie alergen-specifică (AIT) – subcutanată și sublinguală. AIT este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.

AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cât și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă. Poate fi aplicată atât la adulți, cât și la copii cu scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau al altor sensibilizari, însă și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă pentru a controla simptomele și a reduce episoadele, precum și farmacoterapia (în special, corticoterapia). Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.

Cere sfatul medicului dacă ești alergic la ambrozie

  • Începe să iei medicamente cu două săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare
  • Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele.

 

Pe lângă tratamentul recomandat de medicul alergolog, încearcă următoarele sfaturi pentru a gestiona cât mai bine alergia:

  • În timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineață. Evita expunerea la polen în acest moment al zilei;
  • Expunerea la polen mai poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor tot timpul și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic;
  • Nu uită că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimbă-te cum intri în casă, fă dus înainte de culcare, spală-te pe mâini după ce îngrijești animalul de companie care a petrecut mult timp afară, potrivit stirilekanald.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel