Din cuprinsul articolului
Mai este numită și planta biblică și este deseori utilizată în ritualurile bisericești. Foarte puțini oameni cunosc proprietățile vindecătoare ale smirnei, planta din care este produsă tămâia.
Aceasta este, de asemenea, privită ca fiind planta lui Dumnezeu, întrucât evreii antici o priveau ca pe una dintre cele mai valoroase plante din natură. Pe post de medicament le trata corpul, sub formă de tămâie le înălța spiritul, în timp ce ca parfum le încânta simțurile.
Printre utilizările sale cele mai importante se numără ca ingredient în compoziția uleiurilor sfinte cu care se ungea altarul și vasele sfinte. Smirna a fost folosită în cadrul ritualurilor de purificare.
„Fecioarele conduse în față Regelui Ahasverus, care-și alegea dintre ele o nouă regina, erau purificate timp de douăsprezece luni, conform legii pentru femei: șase luni cu ulei de mirț și șase cu balsamuri și alte mijloace de înfrumusețare”. (Estera, 2:12), potrbit Vbiz.
Potrivit Bibliei, mirul a fost unul dintre darurile oferite de magi Pruncului Iisus. De asemenea, a fost folosit și la înmormântarea lui Iisus:„Și a venit și Nicodim – cel care, la început, venise noaptea la Iisus – și a adus, amestecate laolaltă, smirnă și aloe că la o sută de litre. Au luat deci trupul lui Iisus și l-au înfășurat, o dată cu mirezmele, în pânze de în, precum este obiceiul să se inmormanteze la iudei.” (Ioan, 19:39-40).
Tămâia și smirna sunt studiate de Dr. Ahmed Ali, om de știință la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, pentru proprietățile lor vindecătoare.
Ambele sunt rășini extrase din plante, iar atunci când se solidifică, olibanul seamănă cu sultanele, în timp ce smirna arată ca niște cristale de culoare brun-roșiatică.
Ali, un somalez nativ, este un expert somalez recunoscut în materie de olibanum.
La Școala de Bioștiințe a universității britanice, el încearcă să dezvolte medicamente pentru a aborda o varietate de probleme, de la cancer la riduri.
El a descoperit că tămâia somaleză are un profil chimic diferit față de alte tipuri de tămâie și poate fi folosită într-o varietate de tratamente.
„Am descoperit că, atunci când se extrage un soi de tămâie somaleză, aceasta poate fi folosită pentru a atenua metastazele celulelor canceroase in vitro. Adică, poate opri răspândirea cancerului”, a spus el.
Mirul este, de asemenea, studiat în laboratorul său pentru beneficiile sale anticancerigene, în special un tip cunoscut sub numele de smirnă parfumată.
Profesorul Richard Clarkson, care a lucrat cu Ali la această cercetare, spune că aceste descoperiri ar putea reprezenta descoperirea necesară în cercetarea cancerului.
„Într-un sens general, identificarea de noi medicamente și noi agenți care ar putea opri răspândirea cancerului în organism este foarte căutată, dar foarte dificil de implementat la nivel clinic”, spune el.
Aceste studii clinice sunt lungi, costisitoare și complicate, explică el, potrivit BBC.
Dar profesorul spune că, în laborator, găsirea a ceva care să țintească celulele canceroase și să le ucidă, fără a afecta celulele sănătoase, este considerată Sfântul Graal.
„Dacă sunteți în căutarea unei combinații de ceva precum un extract de smirnă, care țintește celulele canceroase și le ucide fără a afecta celulele sănătoase, cu un extract de tămâie, care oprește cancerul să se răspândească mai departe, atunci aceasta ar putea fi o combinație excelentă”, a spus el.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…