Din cuprinsul articolului
Pătrunjelul este o plantă cu flori originară din Marea Mediterană. Cele mai comune două tipuri sunt frunzele crete franceze și frunzele plate italiene. De-a lungul anilor, pătrunjelul a fost folosit pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială, alergiile și bolile inflamatorii.
Astăzi, este folosit pe scară largă ca plantă proaspătă culinară sau condiment uscat. Este de culoare verde aprins și are o aromă ușoară, amară, care se potrivește bine cu multe rețete.
Adesea etichetat ca fiind una dintre cele mai puternice plante care luptă împotriva bolilor, pătrunjelul oferă o valoare nutritivă mare și oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate.
Mihaela Bilic a explicat cât de important este pătrunjelul pentru organism și cum este cel mai corect a se mânca pentru a ne bucura din plin de proprietățile sale.
„Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie
Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine și cea mai puternică substanță antioxidantă din natură.
Blochează „ruginirea”, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea, ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărește sistemul imun.
Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la citrice în general și la lămâi în special.
Adevărul este că legumele sunt mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel.
Cu un conținut de aproape 200 mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160 mg, suc de lămâie 128 mg, ardei gras verde 120 mg, kiwi 92 mg, căpșuni 67 mg, suc de portocale 54 mg.
Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.
Unde mai pui că pe lângă vitamina C, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu – adică elemente vitale pentru sănătate.
Pătrunjelul este accesibil ca preț și poate fi găsit în orice moment al anului.
Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, nu există un preparat mai simplu și mai eficient pentru perioada de convalescentă după boli sau intervenții chirurgicale.
Așa că de mâine umpleți coșul cu pătrunjel – e antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură respirație proaspătă.
Clorofila din pătrunjel neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!”, a spus dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, într-o postare pe rețelele sociale.
Din punct de vedere al sanatatii organismului, patrunjelul este util in:
Cantitatile impresionante de fier si vitamina C pe care frunzele si radacina de patrunjel le contin sunt benefice in lupta cu anemia. Dietele bogate in consumul de patrunjel aduc un aport important de fier, care este sintetizat mai bine datorita prezentei acidului ascorbic. Mai mult, acesta poate ajuta si la purificarea sangelui.
Datorita prezentei favonoidelor, printre care si a myricetinei, consumul de patrunjel poate lupta impotriva celulelor maligne care declanseaza cancerul de piele.
Aportul de luteina, betacaroten si zeaxantin protejeaza ochii si sustin sanatatea acestora. De asemenea, prezenta vitaminei A din patrunjel ajuta la prevenirea afectiunilor asociate cu conjunctiva si corneea.
Datorita efectului antioxidant, diuretic si calmant, patrunjelul sustine eliminarea toxinelor din organism si poate ajuta in protejarea si regenerarea functiilor hepatice.
Consumat cu regularitate, patrunjelul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiace. Acesta contribuie la dilatarea arterelor si sustine o circulatie mai buna a sangelui.
Inca din Antichitate se considera ca patrunjelul este util pentru functionarea optima a ovarelor in cazul femeilor infertile. In prezent acesta este folosit pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, a crampelor menstruale si pentru reglarea ciclului menstrual, datorita stimularii productiei de hormoni estrogeni.
Un nou proiect de lege în România ar putea aduce schimbări importante pentru angajații care…
După un somn ca la carte, ești mai concentrat, te simți mai relaxat, iar dispoziția…
Geza Poszar, fostul coregraf al lotului olimpic de gimnastică din perioada marilor performanțe ale Nadiei…
Guvernul României a suplimentat bugetul programului "Masă sănătoasă în școli" cu peste 9 milioane de…
Robert F. Kennedy Jr., care va coordona portofoliul de sănătate publică în administrația președintelui ales…
Între 11 și 17 noiembrie, prima scena lirică a capitalei și a României continuă să…