Planta aromată cu efect anticancerigen, hepatoprotector și antiinflamator. Adaug-o în mâncare

Antiinflamator natural. Pătrunjelul conține proteine (20%), flavonoide (întrețin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esențiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten și, în special, vitamina C.

Substanțele componente din uleiul volatil al pătrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plămânilor. Acestea acționează asemănător antioxidanților care neutralizează anumite tipuri de substanțe cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de țigară, fumul cărbunilor pentru grătar, etc.). Pătrunjelul mai conține: calciu (100 grame de pătrunjel conțin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de pătrunjel conțin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de pătrunjel conțin 2.7 mg de mangan), inozitol și sulf.

Iată și care sunt principalele  motive pentru care e bine să consumi pătrunjel zilnic:

1. Îmbunătățește digestia, prevenind astfel balonările și indigestia. Adăugat proaspăt în orice mâncare, nu doar că parfumează și decorează plăcut masa noastră, ci și ajută la o digestie corectă.

2. Ajută ficatul, hrănind astfel sângele și fluidele corpului. Mai ales persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să-l includă în dieta zilnică. Un tabouleh cu roșii și pătrunjel verde din plin poate fi deopotrivă aperitivul sau salata ideală.

3. Ajută la dizolvarea calculilor renali. Oricât pare de necrezut, planta asta cu frunze verzi și parfumate poate „dinamita” pietrele la rinichi.

4. Îmbunătățește nivelul de estrogen și reface circulația sangvină a uterului.

5. Stimulează sistemul imunitar, datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 și clorofilă. Te face mai puternic, mai rezistent la asaltul bolilor. Și nici nu e nevoie de o „grădină” întreagă în fiecare zi!

6. Previne retenția de apă în țesuturi. Adio senzație de mâini și picioare umflate și celulită.

7. Stimulează funcționarea tiroidei. Asta înseamnă, implicit, un metabolism mai bun al hranei.

8. Are proprietăți laxative. În cazurile de constipaţie acţionează blând, fără efecte secundare. De fapt, reglează activitatea pe tot traseul digestiv (mai ales către parte finală a acestuia).

9. Previne anemia feriprivă ca urmare a conținutului bogat de fier, dar și a vitaminei C (care ajută la absorbția fierului).

10. Înțepături de insecte – umflăturile și mâncărimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu pătrunjel. La fel se întâmplă dacă puneți zeamă de pătrunjel verde pe urzicături.

11. Ameliorează durerile reumatice, pentru că acționează la fixarea (și refixarea) calciului din oase și, mai ales, din articulații, ca și la micșorarea inflamațiilor de la încheieturi.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

32 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: