Din cuprinsul articolului
PLANETA, în pericol global! Efectele crizei climatice globale și găsirea de soluții pentru limitarea impactului negativ asupra ecosistemelor și societății sunt subiecte care apar foarte des pe agenda publică.
Mihai Dima, profesor la Facultatea de Fizică a Universității din București, spune că rapoartele naționale și internaționale arată că în ultimii 70 de ani, valurile de căldură s-au intensificat, fapt care afectează planeta în mod ireversibil.
Procesele toate sunt reversibile
„În general, cei care nu sunt familiarizați cu aspectele științifice ale schimbării climatice, probabil își imaginează că aceasta poate fi inversată. Lucrurile nu decurg așa. Dacă ar fi așa, asta ar însemna că procesele toate sunt reversibile, adică le putem derula înapoi, așa cum s-au derulat înainte”, explică profesorul.
Nu este exclus să se rupă o parte din calotă
„Și exemplul poate cel mai simplu de componentă critică, ne-am putea gândi la calota glaciară din Antarctica. O parte din ea, cea din partea de est, are baza în apă, în ocean și, pe fondul încălzirii globale, nu este exclus să se rupă o parte din calotă, să ajungă în ocean. Evident, ruperea este un proces ireversibil, pentru că, o dată desprinsă, nu se va lipi la loc la calota mare. Deci procesul este ireversibil”, spune Mihai Dima.
PLANETA, în pericol global! Conform unui raport despre starea climei lansat astăzi, orașele devin mai calde și mai uscate decât zonele rurale, diferențele de temperatură putând ajunge până la 8°C, potrivit RRA.