Sari la conținut

Plan Național de Combatere a Cancerului. Dr. Michael Schenker: Pacienții cu cancer beneficiază de tratament! Există prea multe sloganuri agresive!

dr. Michael Schenker
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății

Dr. Michael Schenker, despre protestele anunțate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Politicieni și pacienți cer elaborarea rapidă a normelor de aplicare a planului, în timp ce liderii asociațiilor bolnavilor anunță că în caz contrar, se pregătesc de proteste.

Klaus Iohannis a făcut ieri un apel la unitate și solidaritate în lupta împotriva cancerului. Președintele României a pledat pentru abandonarea controverselor politice, pentru a aduce o schimbare reală în viața celor afectați de afecțiunile oncologice.

Apelul lansat ieri, cu ocazia marcării Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, vine într-un moment dificil, de dezbateri aprinse privind Planul național de combatere și control al cancerului.

Dr. Michael Schenker: Pacienții cu cancer beneficiază de tratament! Există prea multe sloganuri agresive!

Despre Planul Național de Combatere și Control al Cancerului și problemele actuale a vorbit pe larg conferențiarul universitar dr. Michael Schenker, președinte al Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății și vicepreședinte al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

„Pacienții noștri beneficiază de tratament. Sunt, cred că la un moment dat, sunt sloganuri care sunt totuși folosite, mult, prea mult, prea agresiv și uneori se pot înțelege lucrurile adevărate. Pacienții noștri beneficiază de tratament pentru problemele pe care dânșii le au.

Există o modalitate foarte clară prin care aceste terapii specifice sunt prescrise și cred că, cel puțin în ultima perioadă, în ultimii doi ani de zile, nu au fost probleme în disponibilitatea de tratament oncologic.

E adevărat, există numeroase probleme care trebuie rezolvate. Sunt deficiențe ale unui sistem acumulate timp de 30 de ani. Sunt probleme foarte serioase, dacă ne-am gândi, de exemplu, nu știu, la posibilitatea de a face tratamentul chirurgical, e adevărat, sunt probleme în momentul de față vizavi de modalitatea în care se decontează efectuarea acestor tratamente chirurgicale, ș.a.m.d.

Există şapte centre de radioterapie care au beneficiat de investiții în ultimul an și jumătate

Repet, sunt probleme, însă s-au făcut și pași foarte mulți în, deja, în rezolvarea unora din aceste probleme.

Şi dacă ne gândim doar la programul național de radioterapie, felul în care acesta a fost organizat de mai bine de 10 ani. Plus, ultimele investiții făcute de Guvernul României într-o serie de centre de radioterapie din spitale publice din orașe mari.

Sunt şapte centre de radioterapie care au beneficiat de investiții în ultimul an și jumătate.

Deci, nu cred că se pune problema ca pacienții noștri să nu poată să beneficieze de tratament, în momentul de față. Problemele sunt de, repet, de îndepărtarea unor probleme, mai degrabă probleme de organizarea sistemului, probleme de fluidizare a unor circuite ș.a.m.d. Acestea sunt lucrurile care sunt de rezolvat în momentul de față”, a punctat dr. Schenker, potrivit RADOR.

Dr. Michael Schenker: Lucrurile n-au fost bine înțelese. Nu a existat un dialog între cele două părți

După cum se știe, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer anunță acțiuni de protest în stradă. Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului Sănătăţii.

Dr. Michael Schenker, președinte al Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății și vicepreședinte al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, este de părere că nu a existat un dialog între cele două părți, iar lucrurile nu au fost pe deplin înțelese.

„Lucrurile n-au fost bine înțelese, lipsa unui dialog între aceste părți care s-au creat ad-hoc în această dispută, cred că a condus la astfel de afirmaţii și la astfel de inițiative. Repet, lipsa unui dialog, pentru că, așa cum am afirmat și eu, a afirmat şi domnul ministru,

Comisia de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății lucrează la elaborarea acestor norme, alături de grupul tehnic din cadrul Ministerului Sănătății, care va fi, practic, direct responsabil de a redacta efectiv acele ordine de ministru sau alte acte normative care vor fi făcute publice. Această activitate a comisiei noastre, în care suntem peste 20 de specialiști în domeniul oncologiei, din diverse specialități, nu numai oncologie medicală, ci și radioterapie, chirugie, anatomie patologică, imagistică, farmacist ș.a.m.d.

Deci, în urma acestei activități, practic, noi vom pune la dispoziție grupului tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii conţinutul ştiinţific, conţinutul profesional al acestor norme, aşa cum reiese el din Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Nu cred că aici poate fi lăsat loc de interpretări. Am spus foarte clar lucrurile acesta, am enumerat normele pe care le pregătim, am enumerat lucrurile care deja s-au făcut în ultimul an.

Ştiţi, nu există, strict există un pachet de legi, un pachet de acte normative pe care le intitulăm Normele Programului național de cancer, punct. Este un proces continuu.

Sunt lucruri care s-au făcut deja, așa cum am menționat de, eu știu, un an, doi, măsuri care au contribuit la creșterea calității îngrijirii pacienților noștri și bineînțeles, acum vor urma un set mai gros de importante de acte normative care zic eu că vor vor face mult bine în ceea ce privește îngrijirea pacienților noștri și organizarea sistemului în care lucrăm, așa cum spuneați”, a mai spus dr. Schenker.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel