Categories: Stil de viaţă

Plămânii îmbătrânesc începând cu vârsta de 30 de ani. Cum oprim acest proces?

Plămânii sunt organe fără de care viața noastră nu ar fi posibilă. ei sunt responsabili pentru oxigenarea întregului organism, de la cea mai mică celulă până la integritatea totală a corpului.

Din nefericire, din cauza stilului de viață nesănătos și a poluării intense, plămânii sunt afectați și putem dezvolta o multitudine de boli grave. În timp, plămânii îmbătrânesc și este necesar să știm ce putem face pentru a inversa acest proces.

Cum oprim îmbătrânirea plămânilor?

Mihaela Bilic, nutriționist, a dezvăluit ce putem face pentru a opri îmbătrânirea acestor organe.

Îmbătrânim și unde nu ne gândim

Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator. Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism. Epiteliul cutanat și alveolele pulmonare sunt primele structuri afectate de oxidare. Iar dacă la asta adaugăm poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, dezechilibrul este și mai grav.

Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficienta respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen. Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului. Aerul pe care-l respiram în mod obișnuit produce leziuni minime, dar ele se pot acumula în timp, odată cu înaintarea în vârstă.

Țesutul pulmonar devine mai puțin elastic prin îmbătrânire și crește permeabilitatea, agenții nocivi și toxinele pătrund mai ușor în organism. VEMS (volumul expirator maxim pe secundă) scade în medie cu 30 ml în fiecare an. Consumul maxim de oxigen trece de la 45 ml/min/kg la vârsta de 20 ani la 18ml/min/kg la vârsta de 80 ani, adică o scădere de 60%.

În realitate plămânii sunt mai îmbătrâniți decât vârsta noastră biologică, poluarea atmosferică și fumatul fiind principalii factori nocivi. La fumători concentrația de radicali liberi cu efect oxidativ este de 4 ori mai crescută față de persoanele care nu fumează.

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară?

Pe lângă renunțarea la fumat, avem 2 soluții: activitatea fizică și consumul de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Mișcarea regulată practicată la orice vârstă are un efect miraculos în menținerea și ameliorarea funcțiilor respiratorii. La capitolul alimentație trebuie să creștem aportul de antioxidanți din fructe și legume. Vitamina A, C și E, alături de pigmenții vegetali se opun îmbătrânirii. Cele 5 porții de fructe și legume recomandate a fi consumate zilnic chiar funcționează.

Există studii care arată că un aport crescut de polifenoli și carotenoide, 2 clase de fitonutrienți cu proprietăți antioxidante, încetinesc îmbătrânirea pulmonară. Găsim betacaroten în toate legumele de culoare verde închis, roșu și portocaliu, de la morcovi și ardei gras până la spanac și pătrunjel. Și licopenul din roșii este tot un pigment din familia carotenoide cu efect de protecție la nivelul pielii și al alveolelor pulmonare.

Cat despre vitamina C, cu cat mai multă cu atât mai bine, este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură! Suntem la început de vară, profitați de mișcare și consumați din belșug legume, verdețuri și crudități, sunt benefice pentru siluetă și încetinesc îmbătrânirea” a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

5 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

35 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: