Categories: Expertul zilei

Plagiocefalia: Ce facem dacă observăm că cel mic are capul turtit?

Plagiocefalia este, fără doar și poate, una dintre temerile cu car se confruntă proaspetele mămici. Plagiocefalia este cunoscută, popular vorbind, ca sindromul capului turtit. Aceasta este o afecțiune în care o porțiune de cap (cutie craniană, mai bine spus) este turtită sau deformată.
„Pentru a avea capul rotund, frumos, este important să-i schimbi poziția copilului!”. De câte ori, oare, nu ai auzit astfel de replici de la cei apropiați unui nou născut. Iată, una dintre afirmațiile născute tocmai din această teamă ca cel mic să nu aibă capul turtit.
Informații despre această situație medicală sunt multiple, fie că vorbim despre păreri avizate, fie că vorbim despre păreri venite din partea femeilor mai cu experiență din viața fiecăruia. Pentru a ne asigura că oferim proaspetelor mămici cea mai documentată părere vizavi de plagiocefalia, am decis să stăm de vorbă cu Maria Vasiluță, kinetoterapeut pediatric. Specialistul ne-a explicat punctual ce este această afecțiune, cum apare, dar și cum poate fi tratată.

Plagiocefalia este cunoscută, popular vorbind, ca sindromul capului turtit. Aceasta este o afecțiune în care o porțiune de cap (cutie craniană, mai bine spus) este turtită sau deformată. Această deformare este cauzată de presiunea exercitată de oasele bazinului sau intercostale (dacă vorbim de un bebeluș care nu s-a întors cu capul în jos, în ultimul trimestru de sarcină) fie de anumite poziții deficitare din primele săptămâni de viață”, explică specialistul în Kinetoterapie Pediatrică.

De asemenea, o altă cauza a plagiocefaliei este determinată de existența unui torticolis (un mușchi este mai îngust sau mai scurt pe o parte a gâtului determinând bărbia să se încline pe partea opusă), afecțiune des întâlnită în cazul bebelușilor prematuri.

Cum tratăm plagiocefalia?

Deși spectaculoasă ca imagine, plagiocefalia nu este o afecțiune care să condamne copilul la o suferință pe viață, iar de acest lucru ne asigură specialistul.

Aceasta afecțiune se poate preveni / trata în decursul a câtorva săptămâni de la naștere. „Mămicile vor pune bebelușul pe un dispozitiv special de poziționare (perne cu interior gol – dacă vorbim de o deformare pe lat a cutiei craniene.
De asemenea, rămâne valabilă și alternarea constanta a poziției bebelușului. De asemenea, de mare ajutor pentru proaspetele mămici sunt sistemele de purtare port bebe (wrap /sling) care permit menținerea bebelușului în brațe, pe burtă, fără a-l sprijini pe o suprafață tare (o poziție statică crește riscul de aplatizare)”, conchide Maria Vasiluță, kinetoterapeut pediatric.
Mai multe sfaturi, pentru bebelușul tău, găsești pe https://www.facebook.com/Prima-Baita-387390361833521/

Recent Posts

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

8 minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

39 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

49 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

o oră ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Citeste si: