Categories: Expertul zilei

Plagiocefalia: Ce facem dacă observăm că cel mic are capul turtit?

Plagiocefalia este, fără doar și poate, una dintre temerile cu car se confruntă proaspetele mămici. Plagiocefalia este cunoscută, popular vorbind, ca sindromul capului turtit. Aceasta este o afecțiune în care o porțiune de cap (cutie craniană, mai bine spus) este turtită sau deformată.
„Pentru a avea capul rotund, frumos, este important să-i schimbi poziția copilului!”. De câte ori, oare, nu ai auzit astfel de replici de la cei apropiați unui nou născut. Iată, una dintre afirmațiile născute tocmai din această teamă ca cel mic să nu aibă capul turtit.
Informații despre această situație medicală sunt multiple, fie că vorbim despre păreri avizate, fie că vorbim despre păreri venite din partea femeilor mai cu experiență din viața fiecăruia. Pentru a ne asigura că oferim proaspetelor mămici cea mai documentată părere vizavi de plagiocefalia, am decis să stăm de vorbă cu Maria Vasiluță, kinetoterapeut pediatric. Specialistul ne-a explicat punctual ce este această afecțiune, cum apare, dar și cum poate fi tratată.

Plagiocefalia este cunoscută, popular vorbind, ca sindromul capului turtit. Aceasta este o afecțiune în care o porțiune de cap (cutie craniană, mai bine spus) este turtită sau deformată. Această deformare este cauzată de presiunea exercitată de oasele bazinului sau intercostale (dacă vorbim de un bebeluș care nu s-a întors cu capul în jos, în ultimul trimestru de sarcină) fie de anumite poziții deficitare din primele săptămâni de viață”, explică specialistul în Kinetoterapie Pediatrică.

De asemenea, o altă cauza a plagiocefaliei este determinată de existența unui torticolis (un mușchi este mai îngust sau mai scurt pe o parte a gâtului determinând bărbia să se încline pe partea opusă), afecțiune des întâlnită în cazul bebelușilor prematuri.

Cum tratăm plagiocefalia?

Deși spectaculoasă ca imagine, plagiocefalia nu este o afecțiune care să condamne copilul la o suferință pe viață, iar de acest lucru ne asigură specialistul.

Aceasta afecțiune se poate preveni / trata în decursul a câtorva săptămâni de la naștere. „Mămicile vor pune bebelușul pe un dispozitiv special de poziționare (perne cu interior gol – dacă vorbim de o deformare pe lat a cutiei craniene.
De asemenea, rămâne valabilă și alternarea constanta a poziției bebelușului. De asemenea, de mare ajutor pentru proaspetele mămici sunt sistemele de purtare port bebe (wrap /sling) care permit menținerea bebelușului în brațe, pe burtă, fără a-l sprijini pe o suprafață tare (o poziție statică crește riscul de aplatizare)”, conchide Maria Vasiluță, kinetoterapeut pediatric.
Mai multe sfaturi, pentru bebelușul tău, găsești pe https://www.facebook.com/Prima-Baita-387390361833521/

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: