Corpul uman este acoperit de păr aproape în întregime, excepţie făcând doar buzele, palmele şi tălpile. La întrebarea ce ne facem însă dacă părul devine inestetic şi dacă ne acoperă în exces pe zone de pilozitate tipic masculine (mustaţă, bărbie), specialiştii au găsit răspunsuri şi soluţii, care sunt acum la îndemâna oricui.
Din punct de vedere clinic, hirsutismul, aşa cum se numeşte această afecţiune, este întâlnită la 10% dintre femei. Gros, închis la culoare, excesul de păr afectează din punct de vedere social, generând izolare, stres psihic, traume şi un respect de sine scăzut.
Apare în jurul pubertăţii, dar se remite de obicei după menopauză. Afecţiunea trebuie însă confirmată de un medic dermatolog, dar şi de un endocrinolog, care vor stabili cu precizie diagnostul, dar şi tratamentul. Sunt mai multe cauze care ne duc la îmbolnăvire, printre acestea, tulburările endocrinologice (o prezenţă crescută a hormonilor masculini), sindromul ovarului polichist, contraceptivele, medicamentele, precum şi patologia neoplazică.
Astfel, tratamentul va fi stabilit în funcţie de cauza care a provocat îmbolnăvirea. Dacă terapia are o bază endocrină, dermalogul va recomanda medicaţia necesară anti-angrogenă. Dacă însă sunt situaţii idiopatice, terapia va fi una dermatologică prin care se urmăreşte îndepărtarea părului prin anumite tehnici. Extrem de eficientă este tehnnica cu laser, care distruge foliculii aflaţi în faza activă la momentul tratamentului, dar şi electroloza. Intervenţiile moderne de estetică medicală scot din impas femeile afectate de hirsutism în condiţii eficiente şi de suguranţă.
Problema hirsutismului este rezolvată, medicii având la dispoziţie un întreg arsenal pentru intervenţii de reducere a pilozităţii de o manieră ireversibilă. Prin epilarea cu laser, părul va fi îndepărtat progresiv, astfel că vor fi necesare mai multe şedinte, în funcţie de caz. Majoritatea femeilor au nevoie în general de 6-7 tratamente, iar bărbaţii de 9-10.
Practica o dovedit că o piele mai deschisă la culoare va suporta tratamentul cu o mai mare eficienţă, în timp ce pielea mai închisă va implica un tratament, cu o intensitate mai mică, din cauza concentraţiei mai mare de melanină, efectul fiind prin urmare mai redus. Şi în cazul tenului bronzat, procedura va fi de o mai mare durată, sfatul specialiştilor fiind să nu vă expuneţi la soare înaintea intervenţiei. Nici ceara nu trebuie utilizată dacă v-aţi decis pentru o intervenţie cu laser, cea mai bună metodă fiind… rasul, pentru că, spun specialiştii, zona va fi oricum epilată definitiv, iar acest lucru se face distrugând rădăcina. Nici pensatul nu este indicat înaintea intervenţiei, fiind necesară o pauză de cel puţin patru săptămâni. Pentru a evita reacţiile adverse nu se folosesc substanţe iritante, precum parfumul sau deodorantul.
Pot fi tratate cu laserul toate zone corpului începând cu faţa (zona bărbiei, buza superioară, obrajii), picioarele, braţele axilele, spatele, precumşi zone sensibile, precum nasul sau pieptul. După intervenţie, pielea se înroşeşte şi va rămâne aşa până la 72 de ore. Se întâmplă rar să apară băşici sau un edem perifolicular. Ca remeriu se vor utiliza cremele pentru calmarea zonei, un produs pentru hidratare, cremă cu cortizoni pentru mâncărimi sau o cremă cu antibiotic pentru băşici.
Tratamentul nu este recomandat persoanelor care utilizează Roacutane sau medicamente sensibile la lumină. Cei care su suferit un peeling chimic sau cu lase CO2 vor trebui să aştepte să treacă şase luni pentru a apela la această tehnică.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…