Din cuprinsul articolului
Pensia administrată privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile administrate privat (Pilon II) nu îl costă nimic în plus pe salariat faţă de obligaţiile acestuia către bugetul de asigurări sociale de stat (bugetul de asigurări sociale). O parte din pensia publică trece în administrarea privată a unor profesionişti.
Avocatul Adrian Cuculis a clarificat recent procedura de retragere a sumelor de bani de la Pilonul 2 de pensii, evidențiind faptul că există anumite reguli și excepții prevăzute de Legea nr. 411/2004. Acesta a subliniat că există trei situații principale în care este posibilă retragerea banilor:
Procedura de retragere presupune ca persoana îndreptățită să facă o cerere în termen de 30 de zile de la încadrarea în una dintre aceste situații. Suma poate fi primită fie ca plată unică, fie sub formă de plăți eșalonate pe o perioadă de cel mult 5 ani, în funcție de preferințele solicitantului.
„Practic, pensia privată se plătește participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia.
Trebuie să știți și că în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reședinței în altă țară, stat membru al Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, participantul și beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câștigată în cadrul schemelor de pensii private din România și aceasta se plătește în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plății”, scrie avocatul Adrian Cuculis.
În cazul decesului unei persoane beneficiare a Pilonului 2 de pensii, moștenitorii pot retrage suma sau o pot adăuga la propriul fond de pensii. Această procedură necesită parcurgerea unor pași și prezentarea unor documente specifice conform cerințelor legale.
Este esențial ca toți românii să fie informați cu privire la drepturile și procedurile legate de retragerea banilor din Pilonul 2 de pensii, astfel încât să poată lua decizii în cunoștință de cauză și să își gestioneze eficient economiile pentru pensia lor viitoare.
În cazul în care administratorul fondului de pensii nu respectă termenul de 30 de zile pentru efectuarea plății, acesta datorează majorări de întârziere conform legii.
Beneficiarii pensiei private din Pilonul 2 includ participanții la fond, mandatari desemnați de aceștia printr-o procură specială sau reprezentanți legali. Este important de menționat că în cazul unei schimbări de loc de muncă, domiciliu sau reședință în alt stat membru al Uniunii Europene sau Spațiului Economic European, dreptul la pensia privată câștigată în România este păstrat și poate fi plătit în țara respectivă.
Evident că o asemenea situație poate fi rezolvată doar în instanța de judecată.
Prin urmare, daca ați urmat pașii de mai sus și totuși fondul unde ați cotizat dvs. sau unde a cotizat cel din familia dvs. care a decedat, refuză să vă pună la dispoziție contribuția dvs. sau a defunctului, pasul următor este sa-l chemați în judecată și evident să solicitați și plata cu rata de inflație actualizată și eventuale penalități.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…