Sari la conținut

Pierderea poftei de mâncare și burtă umflată? Iată ce boli grave se pot ascunde și când trebuie să mergi la medic 

durere in partea dreapta
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Durerea în partea dreaptă a abdomenului: ce boli semnalează

Pierderea poftei de mâncare și burta umflată pot fi semne ale unei varietăți de boli gastrointestinale și sistemice.

Este important ca cei care se confruntă cu aceste simptome să solicite asistență medicală, deoarece diagnosticul și tratamentul precoce al acestor boli pot oferi adesea cel mai bun rezultat.

Oamenii se plâng adesea de senzația de plinătate sau de un abdomen strâns (denumit în mod liber ca burtă umflată), fie din cauza distensiei vizuale a stomacului, fie din cauza hainelor lor prea strânse în jurul mijlocului.

Această distensie poate fi o adevărată umflare ca în cazul lichidului în abdomen, cunoscut și sub denumirea de ascită sau prezența unei mase. Dar, cel mai adesea, se face referire la creșterea aerului/gazelor din stomac și/sau intestine, cunoscută și sub numele de balonare.

Pierderea poftei de mâncare și burtă umflată? Iată ce boli grave se pot ascunde

Toți ne simțim balonați din când în când, mai ales după mese grele sau după consumul de alimente care produc mai multe gaze în organism, cum ar fi produse lactate, varză, linte, bere, băuturi carbogazoase, gume de mestecat și multe altele.

Puține medicamente pot provoca, de asemenea, balonare ca efect secundar, cum ar fi somnifere, sedative și antidepresive.

Cu toate acestea, dacă balonarea este însoțită de alte simptome, în special pierderea poftei de mâncare, ar putea însemna că există o problemă serioasă de sănătate.

Pierderea poftei de mâncare și abdomenul umflat pot fi indicatori semnificativi ai unei game largi de boli gastrointestinale, precum:

  • infecțiile alimentare,
  • constipația cronică,
  • intoleranța la lactoză,
  • gastrita,
  • ulcerele peptice.

Pacienții cu aceste boli pot prezenta, de asemenea:

Alte cauze comune ale acestor simptome sunt sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita ulceroasă, boala celiacă, infecțiile cu anchilostoma, giardioza și boala de reflux gastroesofagian.

Fiecare dintre aceste boli are diferiți markeri care pot ajuta la diagnostic și tratament

Pierderea poftei de mâncare și burtă umflată: Simptomele bolilor gastro-intestinale

Aceste simptome de pierdere a poftei de mâncare și burtă umflată ar putea fi, de asemenea, un indicator al unor boli grave, cum ar fi obstrucția intestinală și gastropareza.

Pacienții cu aceste boli prezintă dureri severe la nivelul abdomenului, vărsături recurente, constipație și obstipație împreună cu plenitudine abdominală și pierderea poftei de mâncare.

Un stomac umflat care durează mai mult de 2 săptămâni după administrarea medicamentelor, pierderea în greutate, pielea palidă, pierderea poftei de mâncare și îngălbenirea pielii pot fi semne de avertizare ale cancerului, inclusiv cancerul ovarian, de colon, de stomac și pancreatic.

Există unele afecțiuni non-gastrointestinale, în care oamenii pot avea aceste simptome. Cel mai frecvent dintre acestea este ficatul gras, care poate fi din multe motive, cum ar fi alcoolul, obezitatea, diabetul, virușii etc.

Alte cauze non-GI sunt tulburările tiroidiene, insuficiența cardiacă congestivă (ICC), boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), sarcina în special în primul trimestru și PMS (sindromul premenstrual).

Diagnosticul afecțiunilor gastro-intestinale

Oamenii ar trebui să consulte un gastroenterolog dacă au experimentat balonare persistentă și pierderea poftei de mâncare timp de 2 săptămâni sau mai mult; cu sau fără alte semne de semnalizare roșie, cum ar fi:

  • pierderea inexplicabilă în greutate,
  • dureri abdominale persistente sau severe,
  • sânge în urină sau scaun,
  • modificări ale culorii sau frecvenței mișcărilor intestinale
  • senzație de sațietate rapidă.

Medicul dumneavoastră ar avea o evaluare detaliată a simptomelor asociate și a istoricului medical, împreună cu diferite teste de sânge, scaun, urină, imagistică, endoscopie și/sau colonoscopie.

Tratament și prevenție

 

Tratamentul acestor boli variază în funcție de diagnostic, dar include în general medicamente, modificări ale stilului de viață, precum și intervenții endoscopice sau chirurgicale. Analgezice, medicamente imunosupresoare, modificări ale dietei și antibiotice pot fi prescrise pentru a trata durerile abdominale și inflamațiile asociate cu aceste boli.

Afecțiuni mai grave, cum ar fi blocajul intestinal sau cancerul, pot necesita intervenții chirurgicale.

Pe lângă respectarea planului de tratament recomandat de medic, luarea unor pași simpli la domiciliu poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

  • Aceasta implică modificări ale dietei, cum ar fi evitarea cofeinei excesive și creșterea fibrelor, sau monitorizarea și evitarea alimentelor care declanșează IBS.
  • Mâncatul încet și statul în picioare după aceea vă poate ajuta, de asemenea, să vă reduceți riscul de indigestie.
  • Evitați supraalimentația, creșteți aportul de apă și exercițiile regulate sunt celelalte măsuri care ajută la atenuarea simptomelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel