Din cuprinsul articolului
Pierderea gustului poate fi un semn că îți lipsește un mineral esențial din organism – zincul. Zincul este implicat într-o serie de funcții, la nivel celular, fiind responsabil pentru desfășurarea corespunzătoare a acestora. Acesta ajută la formarea oaselor, creșterea țesuturilor, dezvoltarea fătului și a copilului, funcționarea normală a creierului.
Cu atât mai mult, zincul regenerează funcția hepatică și are proprietăți antibacteriene și antiseptice.
În lipsa acestui mineral se pot dezvolta o multitudine de manifestări și afecțiuni.
Simptome asociate deficitului de zinc:
De asemenea, un simptom mai puțin cunoscut este alterarea mirosului și gustului. În lipsa zincului, aceste două simțuri sunt afectate.
Mihaela Bilic, nutrișionist, dezvăluie ce implică deficitul de zinc și ce alimente putem consuma pentru a aduce corpului aportul necesar.
„Viața are alt gust cu un strop de zinc.
Prezent cu predilecție în alimentele de origine animală (de unde se absoarbe foarte eficient), zincul este un mineral cu rol esențial în creștere și dezvoltare, pentru funcționarea sistemului nervos și reproducător, asigură rezistența la boli și…percepția gustului.
De prezența zincului depinde funcționarea numeroaselor enzime implicate în metabolism, printre care și gustina, o enzimă secretată de glandele salivare. Dr. Hentkin, specialist la Clinica de gust și miros din Washington, a studiat rolul gustinei în relația dintre nutriție și plăcere. El a demonstrat că zincul este indispensabil pentru percepția gustului, atât la nivelul gurii, cât și la nivelul creierului.
Carența de zinc determină reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative, iar la nivel central percepția și interpretarea plăcerii alimentare pot fi afectate, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc. Studiile făcute de dr. Hentkin au arătat eficiența zincului în stimularea gustinei și capacitatea lui de a regenera papilele gustative, dar și ameliorarea senzației gustative și olfactive, care sunt esențiale pentru degustarea optimă a mâncării.
Surse alimentare de zinc? Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, brânză și ouă. În regnul vegetal avem zinc în semințe, nuci și fructe oleaginoase, linte. De reținut că lactoza și proteinele de origine animală cresc absorția și eficiența zincului, în timp ce fitații din cereale au efect inhibitor. Și dacă tot vorbim de plăcere, ciocolata este o excelentă sursă de zinc”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist, pe o rețea de socializare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…