Din cuprinsul articolului
Doliu pentru medicina din România. A murit profesorul Radu Voiosu, unul dintre marii medicii și pionier al endoscopiei digestive din ţara noastră.
La sfârșitul săptămânii trecute, gastroenterologul Radu Voiosu, trecând la cele veșnnice, la vârsta de 79 de ani.
Spitalul Colentina, locul unde şi-a desfăşurat aici principala activitate medicală, a anunțat decesul prof dr. Radu Voiosu, unul dintre cei mai mari gastroenterologi din România.
„Cu adânca tristețe anunţăm dispariția Profesorului Radu Voiosu, vineri, 26 ianuarie. Produs al şcolii de Medicină internă fondate ȋn Spitalul Colentina de către Profesorul N. Gh. Lupu şi elev al Profesorului Ion Bruckner, Profesorul Radu Voiosu şi-a desfăşurat aici principala activitate medicală, ȋnfiintând secția de gastroenterologie şi fiind unul dintre pionierii endoscopiei digestive din România.
Medic strălucit, a iubit să-şi transmită știința generațiilor de studenți şi de medici pe care i-a format, într-o lungă carieră universitară, care ȋl poartă până ȋn Panteonul Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila.
Noi, prietenii, colegii şi elevii Domniei sale, ni-l vom aminti ca pe Omul bun, medicul excepţional ȋnvăţând continuu, inflexibil ȋn corectitudine, incomod pentru impostori, modest şi altruist, care ne-a sprijinit ȋn permanenţă ȋn timpul vieții şi care ne-a lăsat o moștenire nepreţuită : Gastroenterologia modernă naţională. Se spune că un om nu moare până nu este uitat. Cât vom fi noi pe aici, nu veți muri, Domnule Profesor Radu Voiosu!”, a transmis Spitalul Colentina, pe Facebook.
Radu Voiosu s-a născut pe 26 aprilie 1944, la Calafat, şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie, în anul 1968.
Timp de 18 ani, din 1993, până în 2011, prof. univ. dr. Radu Voiodu a fost şeful Secţiei Gastroenterologie a Spitalului Clinic Colentina.
A pus bazele laboratorului de endoscopie digestivă din Spitalul Clinic Colentina şi este autorul a patru cărţi, colaborator la alte 20 de cărţi, 31 de publicaţii Pubmed şi 4 publicaţii ISI (Information Sciences Institute).
Unul dintre sfaturile sale făcute publice de-a lungul carierei a fost acela că un consum zilnic de iaurt poate reduce riscul apariţiei cancerului de colon, prin acţiunea bacteriilor lactice active existente în acest aliment.
„Există o serie de studii de laborator şi clinice care atestă efectul de ameliorare a tranzitului intestinal lent prin ingestia iaurtului ce conţine Bifidobacterium Animalis (reducere cu circa 20 la sută a duratei tranzitului, şi chiar mai mult, la un consum crescut de produs) şi supravieţuirea în număr mare a bacteriilor active la trecerea prin tubul digestiv, pentru ca acestea să poată acţiona eficient în zona segmentelor colonului”, spunea profesorul Voiosu.
***
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…