Pielea, haina noastră cea de toate zilele. Cum trebuie să o îngrijim ca să nu avem probleme de sănătate

Plecăm de la ideea că avem în faţă un om sănătos. Cum trebuie să-şi îngrijească pielea, pentru a nu avea probleme de sănătate? “Haina noastră cea de toate zilele” nu este ceva ce trebuie ignorat. Merită şi are nevoie de multă atenţie.

Carmen Anghel

Doctor Alin Nicolescu, dermatolog, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie, ne dă sfaturi utile pentru a ne simţi bine în şi cu pielea noastră.

Legile îngrijirii pielii: atenţie zilnică, preîntâmpinare

În ultimii ani, poate şi ca o consecinţă a educaţiei pe care au făcut-o medicii, pacienţii au înţeles că trebuie să-şi îngrijească pielea tot timpul, nu doar atunci când au o problemă. Şi trebuie să preîntâmpine. Pielea trebuie să fie tot timpul hidratată, protejată în permanenţă de agresori externi. De aici se pleacă în discuţie şi nu neapărat atunci când am o boală – cum mă protejez sau cum mă tratez. Şi, sigur că trebuie să utilizăm acele produse dermatologice care sunt testate, care au în spate studii , au experienţa laboratorelor. Practic, pentru un om normal, recomandarea de faţă este să aibă o piele hidratată. Dacă are o piele grasă să folosească loţiuni, diverse creme pentru ten gras. Când spun piele grasă – mă refer nu numai la faţă, mă refer la tot corpul.
Dacă are o piele foarte uscată, atunci utilizează creme hidratante, emoliente. Nu este un moft lucrul acesta.

Protecţia solară nu este un moft

Chiar dacă nu are niciun fel de leziune potenţial malignă sau malignă sau alt tip de leziune, un individ trebuie să folosească protecţie solară.
Soarele este din ce în ce mai agresiv şi nu mai avem timp de pregătire. Mai demult aveam timp să facem pregătire pentru mare, primăvara mergeam pe undeva, stăteam o săptămână fără tricou. Era alt timp. Acum ieşim de la minus 15 grade Celsius la plus 25 grade Celsius. Pielea nu a avut timp să se pregătească şi, ca să n-o expunem, foarte rapid şi mult, agresiunilor solare trebuie să folosim cremele acestea de protecţie solară. Bineînţeles că şi acestea sunt, la rândul lor, ca şi textură, în funcţie de tipul de piele. Sunt spray-uri, creme, creme grase, creme minerale.
Mesajul nostrum, pe care trebuie să îl transmitem, este că o piele normală trebuie întreţinută. Nu se poate spune – eu am pielea normală. Nu am nimic, nu fac nimic. Trebuie atenţie, pentru că, la un moment dat, aceste probleme pot apărea.

Când ne protejăm

Protecţia solară nu însemană doar când merg la mare sua la munte!
Nu! Şi când merg la piaţă, să zicem. Când mergem prin oraş. Povestea asta că nu îmi dau cu cremă că nu merg la plajă este greşită. Expunerea solară este tot timpul – atât timp cât ies în bătaia razelor solare, eu sunt expus la soare. Atunci este nevoie să folosesc aceste creme, sigur, de preferat zonele expuse. Dar trebuie să ne gândim că nici hainele nu protejează sută la sută. În ultimii ani se dezvoltă această industrie a hainelor cu protecţie solară + protecţie UV. Deocamdată mai mult pentru copii. Dacă specialiştii au simţit nevoia să dezvolte hainele acestea, e clar că hainele obişnuite nu te apără cât trebuie. Şi atunci, când ştim că avem o problemă e bine să dăm cu cremă, măcar pe zonele expuse, atunci când nu mergem să stăm la plajă, neapărat.

Medii agresive pentru piele

Sunt şi oameni care lucrează în medii în care sunt foarte mult expuşi. De exemplu cei care lucrează la ţară, cei care lucrează în oraşe în aer liber. Îşi dau ei cu cremă!? Nu prea cred! Dar, din păcate, de la ţară vin la noi oameni cu foarte multe cancere de buză. Pentru că la ţară, într-adevăr, nimeni nu se protejează. Cum să mă duc eu să dau cu sapa şi să mă dau cu cremă!? Sau să stau cu pălăria… Din păcate, mulţi dintre ei nu-şi îngrijesc dantura, agresează buza, apoi vine soarele şi completează. O grămadă de probleme. Există inclusiv stik-uri de protecţie solară, pentru buze. Cancerul de buză este un cancer agresiv, care poate metastaza. E bine să se înţeleagă că e mai simplu să dai cu un spray decât să mă duc după aceea să mă operez, să mă chinui… să mor.”
Bineînţeles, acest sfat este foarte bun şi pentru cei de la oraş care au plăcerea să meargă la ţară, să se relaxeze, să sape şi ei grădiniţa lor. Normal, şi ei trebuie să se protejeze, cu atât mai mult cu cât nu prea sunt obişnuiţi cu puterea soarelui de acolo.

Ce fel de crème folosim?

Dermatologii recomandă acele produse pe care le găsim în farmacii, sunt produse testate. Dermatocosmeticele au şi ele diverse grade de protecţie. În Statele Unite se trece direct cifra. 90 – nu înseamnă 90 la sută protecţie, dar arată un grad mai mare de protecţie. În UE se trece până la 50%. Atunci, pe cutiile de la noi se scrie grad de protecţie – 15, 25, 30, 50.”
Mulţi oameni nu folosesc cremele de protecţie sau creme cu grad de protecţie mai mare, pe principiul că nu s-ar mai bronza aşa cum vor.
Ei bine, specialistul are altă părere şi speră că va reuşi să o schimbe şi pe cea a celor care vor să fie bronzaţi perfect. ”Din contră! Dacă utilizezi creme de protexcţie obţii un bronz mult mai sănătos, mult mai selectiv, care ţine mai mult timp. Acest bronz nu se obţine în două zile, e adevărat. Dacă vrei să iei tot soarele în două zile… atunci apar probleme de sănătate. Se face în cinci zile. 50 plus nu înseamnă sută la sută protecţie solară, razele trec.”

Pielea sensibilă trebuie îngrijită şi cu mai multă atenţie

Sunt persoane mai expuse riscurilor. De ce? Depinde de culoarea pileii, de vârstă. ”Un copil are o piele mai subţire. Trebuie creme speciale pentru copii. Un adult are un alt tip de piele şi atunci nu trebuie o cremă aşa de puternică dar, la început, când megem pentru prima dată la soare trebuie să fie cu un factor de protecţie mai ridicat. 50 plus. Când s-a mai obişnuit pielea, după o lună- două de vară, putem trece la ceva mai jos, 25- 30. Nudiştii, de asemenea, sunt mai expuşi şi predispuşi la probleme ale pielii. Pentru că ei îşi expun mai mult unele zone, ceea ce nu seîntâ,plă în mod normal. Zona sânului va suporta o expunere suplimetară şi riscul este mult mai mare. La fel şi în cazl zonei genitale. O faci pe proprie răspundere, cu riscurile de rigoare.

Copiii şi adolescenţii sunt cei mai expuşi

Copilaşii au cea mai sensibilă piele
Se ştie că un copil are nevoie de îngrijiri speciale ale pielii, ei fiind foarte sensibili.

“La noi la cabinet, aşa ca o observaţie, nu neapărat o statistică oficială, 8 din 10 copii vin cu o formă de atopie – predispoziţia către alergie, spune doctor Alin Nicolescu. Înseamnă că un factor care nu produce nici o modificare la alţi indivizi – o înţepătură de ţânţar care produce ceva minor, la cei cu atopie dă o reacţie exagerată. Copiii atopici au o piele mai uscată. Şi atopia are mai multe faze – până la 2 ani, pe la 12-14 ani sau toată viaţa. Trebuie hidratată această piele, petnru că se poate fisura, poate să dea prurit (mâncărimi). Copilul se scarpină şi apare o serie de probleme. Dar se poate întâmpla şi să nu-i deranjeze aceste atopii. Depinde de fiecare caz în parte.”

Cum îi protejăm funduleţul

Când punem scutecele bebeluşului, e posibil ca acesta să facă dermatită. Trebuie să utilizăm creme care să protejeze pielea de pe funduleţul copilaşului. Crema aceasta nu are legătură cu brandul. Uneori, trebuie schimbate multe creme până ce găsim una care este compatibilă cu pielea bebeluşului nostru. Sunt creme speciale pentru protecţia fesială. Medicii dermatologi le pot recomanda.

Aici iar avem o legendă de discutat. Cremele să fie cele mai scumpe?
“Nu a re nici o legătură. E bine să mergi la medicul dermatolog. Crema trebuie adaptată la tipul de piele. Crema nu merge la infinit – trebuie schimbată. Aşa cum este şi cu cremele cosmetice. Trebuie virat pe altă cremă. Nu există, neapărat, o relaţie preţ – calitate”, ne spune medicul.
E bine să aplicăm bebeluşului ulei pe tot corpul, după baie? Nu îi îmbâcsim pielea? Mai respiră pielea bebeluşului?
“Sunt mai multe feluri de a face hidratarea pielii. Sunt creme care hidratează pielea şi pătrund încetul cu încetul. Unguentele – uleiul – fac ocluzie. Şi atunci, prin această ocluzie, el împiedică eliberarea apei din organism prin piele. Apa rămâne şi aşa avem o piele hidratată. Cremele au un mecanism mai fiziologic. Şi uleiurile au rolul lor. Tratamentul se individualizează, de asemenea. La unii merge bine crema, la alţii uleiul.

ADOLESCENTII

Adolescenţii reprezintă categoria cea mai expusă la diverse probleme de sănătate, inclusive cele legate de sănătatea pielii.
“După părerea mea, adolescenţii sunt cea mai expusă categorie. Pentru că un copil se află sub protecţia şi supravegherea părinţilor. Dar un adolescent e un rebel! Merge la mare, trebuie să-şi impresioneze prietenul, prietena, stau în slip, trebie să fie repede bronzat. Nu-l intereasează aluniţele. Poate nimeni nu îi face educaţie acasă, de aceea noi, medici avem aceste campanii de depistare a cancerului de piele, a acneei la adolescenţi. În timpul acestor campanii ei sunt ţinta noatră principală. Pentru că nu au experienţă de viaţă. Sunt tot timpul sub riscul să se expună foarte mult şi, uneori, din păcate, poate fi ireversibil. Mulţi dintre ei au aluniţe, nu ştiu cum să se protejeze. Nu ştiu ce parametri să urmărească. Nu ştiu că poţi urmări cu ochiul liber ce şi cum, şi dacă ţi se pare ceva suspect mergi repede la doctor. Dar la vârsta lor nu bagă în seamă aceste lucruri. Şi aceste campanii mai au un scop – informăm ca să creştem nişte adulţi sănătoşi.

 

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

12 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: