Îți simți picioarele grele ca plumbul din cauza căldurii? Ai gleznele umflate și te dor? Nu poți purta rochii de vară pentru că îți este jenă să-ți afișezi picioarele pline de vânătăi și umflături? Toate aceste senzații neplăcute și aspectul inestetic fac parte din sindromul picioarelor grele. Acesta afectează persoanele cu insuficiență venoasă cronică, în special pe timpul verii. Există însă soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor.
Cauza: insuficiența venoasă cronică
Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în prezent, fiind întâlnită la aproximativ 50% din populația globului, respectiv la 32% dintre români. [1] Cele mai afectate sunt femeile, estimându-se că dintre persoanele cu boală venoasă cronică, aproximativ 80% sunt femei, iar 20% – bărbați, potrivit studiului internațional VeinConsult, în care au fost incluși peste 91.500 de pacienți din 20 de țări, printre care și România.
Insuficiența venoasă cronică are simptome variate, de la cele mai simple, cum sunt senzațiile de picioare dureroase, grele, umflate sau „neliniștite”, până la complicații ce pot afecta serios calitatea vieții persoanelor afectate, precum varicele, tromboflebita superficială sau profundă.
Factorii de risc pentru boala venoasă cronică sunt: statul prelungit în picioare (ortostatismul), schimbările climatice (căldura, presiunea atmosferică, frigul), sedentarismul, imobilizarea prelungită, sarcina și perioada post-partum, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, fumatul și nu în ultimul rând moștenirea genetică (50-80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic).
8 reguli de aur pentru picioare sănătoase
Tratamentul insuficienței venoase cronice este complex și depinde de stadiul manifestărilor clinice. În stadiul incipient, măsurile preventive ce țin de evitarea factorilor de risc și aplicarea unor tratamente locale pot încetini semnificativ evoluția bolii.
Iată 8 reguli ce trebuie respectate pas cu pas:
Un tratament local inovator
Potrivit medicilor, tratamentul local este esențial pentru completarea regulilor privind stilul de viață, menționate anterior. Studiile arată că administrarea locală de heparină sodică lipozomală poate reduce în mod semnificativ simptomele neplăcute ale sindromului picioarelor grele și poate preveni apariția cheagurilor de sânge (trombi), o complicație frecventă a insuficienței venoase cronice. Heparina este o substanță cu proprietăți anticoagulante. Înglobată în niște molecule numite lipozomi, heparina pătrunde mai bine în straturile profunde ale pielii și are un efect anticoagulant mai îndelungat datorită eliberării gradate a heparinei din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei – lipozomal – face posibilă penetrarea cu ușurință a stratului cornos și pătrunderea în microcirculație a întregii cantități de heparină administrată. În plus, este ușor de aplicat local, prin pulverizare, fără să necesite masaj.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…