Sari la conținut

Ce s-a întâmplat, de fapt, la Spitalul Județean Piatra Neamț. ”Cum este posibil să ardă un corp până la carbonizare într-o secție de spital?”

Piatra Neamț. ”Cum este posibil să ardă un corp până la carbonizare într-o secție de spital?” Se întreabă medicul Adina Alberts care prezintă o ipoteză a tragediei de la Spitalul Județean Piatra Neamț, unde 10 pacienți au murit într-un incendiu, produs în secția ATI. 

Dar iată ce s-a întâmplat de fapt, scrie dr. Alberts, pe pagina sa de Facebook:În secția de ATI a acestui spital, fară autorizație ISU, fără căi de evacuare de urgență și fără senzori de fum, erau internați 16 pacienți bolnavi de COVID în stare gravă. La momentul deflagrației, în salon era un singur cadru medical, mai precis medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu, care pregătea injectomatele cu medicația necesară. Directorul spitalului, dl Lucian Micu de profesie „politician”, fost primar al municipiului Roman, care ocupă această funcție doar de 3 săptămâni, a declarat în direct la TV că pe secția ATI, în tură, erau 2 medici și 8 asistente. Mai merită menționat și faptul că în 10 luni de zile, pe la conducerea Spitalului Județean s-au perindat 8 manageri. Unul dintre ei a stat doar 3 zile.
O flamă sau o scânteie care a survenit inopinat a aprins atmosfera încărcată de oxigen din acel salon pentru că tuturor pacienților le era administrată oxigenoterapie. Se pare că a avut loc o explozie și s-a declanșat și un incendiu. Costumul de protecție al medicului s-a aprins și flacările au produs arsuri de gradul 2 pe 40% din suprafață sa corporală. Celălalt medic de gardă, care a sărit în ajutorul primului, s-a ales cu arsuri pe mâini fiind în pericol de a-și pierde un deget. Două asistente, despre care nu se știe exact unde se aflau, au suferit răni ușoare.
Când au ajuns pompierii la fata locului (aceștia au declarat că au ajuns la 5 minute de la apelul telefonic), au găsit un corp carbonizat aparținând unui pacient, 7 decedați și 8 supraviețuitori dintre care 2 în stare gravă. Aceștia au decedat ulterior, pe altă secție din același spital.
Îmi vin în minte următoarele întrebări:
Unde erau celelalte asistente dacă într-adevăr erau 8 în tură? Cum este posibil să ardă un corp până la carbonizare într-o secție de spital? Pentru ca un corp să se carbonizeze este nevoie să ardă câteva zeci de minute bune. Unde erau extinctoarele? De ce nu le-a utilizat nimeni dacă ele chiar existau în dotarea spitalului? Când a izbucnit incendiul de fapt? Și la cât timp de la izbucnirea incendiului au fost anunțați pompierii?
Ministru Tătaru a ajuns la Piatra Neamț în jurul orei 21:30. A inspectat locul tragediei și a declarat lucruri de genul „Încă nu știm nimic… Am format o comisie care va investiga… Am cerut să se afle exact puterea electrică instalată, volumul și capacitatea de oxigen…”. Nimic concret despre cauzele incidentului și felul în care s-a produs. Apoi a declarat că se va ocupa îndeaproape pentru găsirea imediată a unor locuri în alte secții ATI pentru pacienții COVID în stare gravă, supraviețuitori ai acestui incident. Iar despre medicul ars a declarat că va fi dus la Iași și apoi la București pentru tratament.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel