Sari la conținut

Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate la preț non-profit în 45 de țări cu venituri mici

Proces cu Pfizer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proces cu Pfizer

Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate la preț non-profit în 45 de țări cu venituri mici.

Potrivit unui anunț făcut miercuri de reprezentanții companiei, Pfizer Inc va pune la dispoziție toate medicamentele sale brevetate, inclusiv tratamentul COVID-19 Paxlovid și cel mai vândut medicament pentru cancerul de sân Ibrance, la un preț non-profit, în 45 dintre cele mai sărace țări din lume.

Aceste țări nu au acces bun la tratamente inovatoare. Poate dura patru până la șapte ani mai mult pentru ca noi tratamente să devină disponibile în țările cu venituri mici, potrivit Fundației Bill & Melinda Gates, dacă devin disponibile.

Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate la preț non-profit în 45 de țări cu venituri mici

Pfizer a spus că planul său include 23 de medicamente și vaccinuri brevetate, deținute în totalitate, care tratează boli infecțioase, anumite tipuri de cancer și boli rare și inflamatorii.

Pe lângă Paxlovid și Ibrance, lista include vaccinul împotriva pneumoniei Prevnar 13, medicamentul pentru artrită reumatoidă Xeljanz și tratamentele pentru cancer Xalkori și Inlyta.

Vaccinul anti-covid dezvoltat de Comirnaty cu BioNTech SE a fost și el pe listă.

Directorul executiv Albert Bourla a spus într-un interviu că toate medicamentele puse la dispoziție ar trebui să fie utile.

„Dar în mod clar, antiviralul (Paxlovid) va fi o afacere foarte mare pentru ei – dacă au nevoie de el, îl pot obține imediat”, a spus Bourla, potrivit Pfizer.

Când Pfizer va lansa noi medicamente și vaccinuri, acestea vor fi, de asemenea, incluse în portofoliul de medicamente la un preț non-profit. Cele 27 de țări cu venituri mici și 18 țări cu venituri mai mici incluse în ceea ce Pfizer numește „Acord pentru o sănătate mai sănătoasă” acoperă cea mai mare parte a Africii și cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est. Cinci țări – Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal și Uganda – s-au angajat deja să adere la acord, care a fost anunțat la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Distribuirea vaccinului anti-covid îngreunată de lipsa infrastructurii

Președintele Malawi Lazarus Chakwera a declarat într-o declarație că acordul va permite țărilor și producătorului de medicamente să împărtășească „povara costurilor și sarcinilor în producția și livrarea de bunuri care vor salva milioane de vieți.”

Pfizer a fost criticată pentru modul în care și-a lansat vaccinul anti-covid, unele țări mai sărace așteptând luni de zile luni după sosirea primelor doze în țările mai bogate.

Bourla a spus că noul acord a fost informat de dificultățile acestei lansări, în special de lipsa infrastructurii de sănătate din unele țări, care a făcut dificilă distribuirea vaccinului.

„În loc să ne spălăm pe mâini și să spunem: „Ți-am dat produsul, fă ce vrei cu ele”, noi spunem: „Vom vă oferim produsele și vom sta cu dumneavoastră pentru a vedea cum putem ajuta la organizarea unui sistem care să le poată utiliza”, a mai spus Bourla.

„Toată lumea, indiferent unde locuiește, ar trebui să aibă același acces la medicamente și vaccinuri inovatoare”

Acordul urmărește, de asemenea, să stabilească un acces mai rapid la viitoarele medicamente și vaccinuri Pfizer, în regim non-profit, în cele 45 de țări, în special în cele care tratează boli care au un impact disproporționat asupra sănătății globale.

Pentru a promova acest angajament, Pfizer, cu finanțare de la Fundația Bill & Melinda Gates, avansează în efortul de a dezvolta vaccinuri, în curs de autorizare, pentru prevenirea streptococului de grupă B (GBS), care este o cauză principală a decesului copiilor la naștere și a mortalității nou-născuților în țările cu venituri scăzute. Se discută, de asemenea, despre oportunitatea de a sprijini dezvoltarea vaccinului împotriva virusului respirator sincițial (RSV), un alt vaccin maternal.

„Toată lumea, indiferent unde locuiește, ar trebui să aibă același acces la medicamente și vaccinuri inovatoare, care salvează vieți”, a spus Bill Gates, co-președinte al Fundației Bill & Melinda Gates.

„Acordul pentru o lume mai sănătoasă ar putea ajuta milioane de oameni din țările cu venituri mici să obțină terapiile de care au nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă. Pfizer dă un exemplu de urmat pentru alte companii.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel