Sari la conținut

Pfizer solicită autorizarea pentru administrarea celei de-a treia doze de rapel. Cum comentează comunitatea științifică decizia companiei?

a treia doză de rapel

Compania farmaceutică Pfizer a solicitat autorităților de reglementare din SUA aprobarea procedurii de administrare celei de-a treia doze de vaccin persoanelor care au schema completă (ambele doze), a declarat pentru Reuters  Mikael Dolsten, șeful diviziei de cercetare a Pfizer.

Solicitarea celor de la Pfizer vine după  ce situația din Israel a arătat că persoanele care au primit serul în ianuarie și februarie au acum o protecție de doar 64% în fața variantei Delta.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat, totuși, într-o declarație comună că americanii care au fost complet vaccinați nu au nevoie de un vaccin de rapel COVID-19 în acest moment.
Unii oameni de știință au pus, de asemenea, la îndoială nevoia unei a treia doze de rapel.
Dolsten a declarat că scăderea raportată recent în eficacitatea vaccinului în Israel este înregistrată în principal la persoanele care au fost vaccinate în ianuarie și februarie. Ministerul Sănătății din țară a declarat că eficacitatea vaccinului atât în ​​prevenirea infectării, cât și a dezvoltării simptomelor mai ușoare și medii ale bolii Covid a scăzut la 64%, în iunie, de la peste 95%, după primirea schemei complete.
“Vaccinul Pfizer rămâne extrem de eficient împotriva variantei Delta, dar, după șase luni, există probabil riscul reinfectării pe măsură ce anticorpii, așa cum s-a prezis, scad”, a spus Dolsten, care a precizat că vaccinul păstrează o eficacitate de 95% împotriva dezvoltării unei forme severe a bolii.
Pfizer nu a publicat întrega cercetare realizată pe persoanele vaccinate din Israel, dar a declarat că acest lucru se va întâmpla în curând.
Am colectat un set restrâns de date, dar consider că tendința este corectă: imunitatea durează șase luni, dat fiind că varianta Delta este cea mai contagioasă variantă pe care am văzut-o, poate provoca infecții și boli ușoare”, a spus Dolsten.

Dolsten a spus că datele timpurii din propriile studii ale companiei arată că o a treia doză de rapel generează niveluri de anticorpi care sunt de cinci până la zece ori mai mari decât după a doua doză, sugerând că o a treia doză va oferi o protecție îmbunătățită, mai ales pentru persoanele mai vârstnice.

Pfizer intenționează să înceapă în curând un studiu de eficacitate a celei de-a treia doze de rapel pe zece mii de persoane. În același timp, Pfizer și BioNTech proiectează deja o nouă versiune a vaccinului care țintește în mod specific varianta Delta, dar, deocamdată, directorul științific al companiei spune că nu este necesară schimbarea formulei vaccinului actual.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel