Sari la conținut

Petele roz din baie pe care nu trebuie să le ignori! Avertismentul terifiant al unui medic: „Nu este mucegai, dar te poate îmbolnăvi!”

„mucegai roz”
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
„Mucegaiul roz” te poate imbolnavi

Petele roz des întâlnite în baie sunt cunoscute a fi bacterii care pot provoca infecții respiratorii. Un medic a emis un avertisment îngrijorător pentru oricine descoperă „mucegai roz” în casa lor.

Dacă ați observat recent pete de culoare roz în baie, ar trebui să luați măsuri imediat.

Ai „mucegai roz” în baie? Nu-l ignora, căci te poate îmbolnăvi

Adesea confundată cu mucegai, această mizerie grosieră este de fapt o bacterie numită Serratia marcescens și poate declanșa probleme majore de sănătate dacă este lăsată să prospere.

Dr. Karan Rajan, un chirurg din Marea Britanie, explică că această bacterie înflorește în medii umede și ude și se dezvoltă cu reziduuri de săpun și depozite de șampon.

„Această bacterie iubește locurile umede și se bucură „să mănânce” depozitele de grăsime precum cele găsite în săpunuri și șampoane, de aceea îi place să stea în baia ta plină de aburi”, a explicat Dr. Karan Rajan într-un TikTok recent.

Ceea ce oamenii numesc „slime roz” este de fapt un tip de bacterie cunoscut sub numele de serratia marcescens.

 

 

@dr.karanrPink slime♬ original sound – Dr Karan Rajan

Efecte nocive pentru sănătate

Deși a asigurat că bacteria este în general „destul de inofensivă” pentru majoritatea indivizilor, el a avertizat că introducerea în „ochi sau răni deschise” ar putea duce la infecții precum conjunctivita, care duc la iritații, senzații de arsură și scurgeri din ochi.

Pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, cum ar fi cei care urmează un tratament pentru cancer sau care trăiesc cu diabet, expunerea la această bacterie poate prezenta riscuri mai grave.

„mucegai roz”
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Bacteria a fost legată de infecții la nivelul sistemelor respirator și digestiv și poate duce la infecții dureroase ale tractului urinar (ITU).

În cazurile severe, infecția se poate răspândi în sânge, ceea ce poate duce la pneumonie sau sepsis.

Dincolo de implicațiile sale directe asupra sănătății, prezența „mucegaiului roz” poate indica o ventilație slabă și un nivel excesiv de umiditate în baie, condiții care pot încuraja și creșterea mucegaiurilor dăunătoare de uz casnic.

Mucegaiul negru, în special, este cunoscut pentru a declanșa probleme respiratorii, agravează astmul și provoacă simptome precum dureri de cap, iritații ale pielii și dureri corporale.

Dr. Rajan a subliniat că curățarea regulată a băii este cheia pentru oprirea creșterii bacteriilor și a mucegaiului.

„Pe lângă menținerea dușului uscat și bine ventilat, puneți un ventilator de evacuare sau deschideți o fereastră după duș pentru a menține nivelul de umiditate scăzut și curățați și dezinfectați în mod regulat baia. Pentru că ar putea fi mai murdară decât credeți”, a transmis medicul.

„mucegai roz”
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum poate fi curățat „mucegaiul roz”

Pentru a elimina „mucegaiul roz”, experții recomandă o combinație de spălare și dezinfectare. Folosirea unui amestec de bicarbonat de sodiu și lichid de spălat vase pentru a curăța suprafețele poate ajuta la slăbirea bacteriilor. O soluție 50/50 de apă caldă și înălbitor cu clor trebuie folosită după aceea pentru a dezinfecta zona.

Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă când manipulați substanțele chimice de curățare, iar înălbitorul nu trebuie amestecat niciodată cu alți detergenți, cum ar fi amoniacul sau oțetul.

Prevenirea revenirii acestuia presupune menținerea băii cât mai uscate posibil, utilizarea unui ventilator de evacuare sau dezumidificator, spălarea regulată a perdelelor și căptușelilor de duș și ștergerea suprafețelor după fiecare utilizare.

Problemele persistente de „mucegai roz” ar putea indica probleme de umiditate subiacente, iar în cazurile în care este prezentă și mucegaiul negru, poate fi necesară o remediere profesională.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel