Din cuprinsul articolului
Un pește ieftin consumat de mulţi români s-a dovedit ştiinţific că este un deținător record în ceea ce privește conținutul de vitamina D. Consumând în mod regulat acest pește, poți preveni apariția osteoporozei, inclusiv odată cu înaintarea în vârstă.
Este vorba despre macrou, o specie de peşte care deţine un rezervor de proteine si vitamine complete. Potrivit nutriţioniştilor citaţi de The Health Site, o porţie de 100 de grame conține jumătate din necesarul zilnic de proteine.
De asemenea, macroul este un tip de carne grasă. Este bogat în acizi grași polinesaturați care îmbunătățesc metabolismul. Datorită cantității mari de proteine și grăsimi sănătoase, macroul se satură mult timp.
Adăugarea de macrou în dieta unei persoane care slăbește ajută la obținerea unor rezultate durabile mai ușor și sănătos. O porție conține doar 200 kcal. În timpul unei diete, macroul este cel mai bine preparat prin coacere.
Reţeta în 10 paşi pentru fortificarea oaselor şi prevenirea îmbătrânirii premature
1. Într-un castron amestecați separat chimen, curry, coriandru, sare și piper;
2. Clătiți macroul eviscerat şi uscați-l cu prosoape de hârtie;
3. Ungeți ambele părți cu amestecul picant;
4. Puneţi la păstrat la frigider timp de 30 de minute;
5. Faceți tăieturi verticale pe fiecare carcasă de pește;
6. Aşezaţi peştele asezonat cu condimente pe o tavă tapetată cu hârtie de copt;
7. Aranjați roșii cherry și un caăţel de usturoi, tăiate în jumătate, pe lateral;
8. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 200°C, pe modul „grill”, timp de 10 minute;
9. Întoarceți pe partea cealaltă peştele și coaceți timp de încă 10 minute;
10. Se serveşte cu felii de lămâie şi se ornează cu frunze de pătrunjel.
Preparat în acest mod, macroul va asigura organismului multe vitamine, oligoelemente, precum și acizi polinesaturați omega-3, care reduc inflamaţia, întăresc sistemul imunitar și îmbunătăţesc metabolismul, deşi are un nivel scăzut de vitamina C.
Are proprietăți puternice antioxidante
Coenzima Q10 este unul dintre elementele aflate în compoziția acestui tip de pește, care este asociată cu prevenirea infecțiilor și întărirea apărării organismului împotriva stresului oxidativ. De altfel, carnea sa fragedă şi gustoasă conține fluor, fosfor și omega, toate având proprietăți puternice antioxidante și anticancerigene.
Numeroase studii clinice au demonstrat că femeile care mănâncă în mod regulat pește au mai puține șanse de a dezvolta cancer de sân. În plus, macroul are un efect pozitiv asupra proceselor de regenerare, ajutând la îmbunătățirea stării pielii, părului și unghiilor.