Din cuprinsul articolului
Trei mii de cereri online au fost depuse luni, imediat după deschiderea perioadei de înregistrare pentru programul de sprijinire a creșterii ratei natalității prin acordarea de asistență financiară pentru procedurile de fertilizare in vitro.
Există un interes puternic pentru acest program. Platforma de înscriere a fost depășită și chiar s-a blocat timp de câteva ore, a declarat Nicoleta Cristea Brunel, președintele Asociației SOS Infertilitate, la Radio România Târgu Mureș.
Ea a subliniat importanța ca femeile să nu își amâne dorința de a deveni mame, inclusiv prin fertilizare in vitro.
„Pacienta trebuie să meargă să nu piardă timpul, pentru că timpul este un aspect extrem de important în lupta cu infertilitatea.
Vârsta feminină este primul criteriu de reușită. Cu cât femeia este mai tânără, cu atât mai mari sunt șanse de a învinge infertilitatea.
Fertilitatea femină începe să descrească la 27 de ani.
Deci, există 30 de milioane de euro, 150 de milioane de lei pentru finanțarea parțială a 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro, dar de obicei trece de 5.000 euro, poate urca până la șapte pentru cazuri mai complexe”, a spus Nicoleta Cristea Brunel.
Și anul trecut au fost sprijinite astfel 10.000 de cupluri și femei singure, iar primele rezultate ale programului național de fertilizare in vitro indică 2.000 de sarcini în curs și 300 de copii deja născuți.
Programul Ministerului Familiei pentru creşterea natalităţii se adresează cuplurilor şi femeilor singure infertile, care au fost diagnosticate cu o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.
Vârsta femeii solicitante trebuie să fie cuprinsă între 20 şi 45 de ani, iar diagnosticul trebuie să fie pus de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii şi reproducere umană asistată medical, şi care să fie angajat sau colaborator al unităţii sanitare partenere.
Sprijinul financiar este de cel mult 15.000 de lei pentru un beneficiar, iar banii pot fi utilizaţi pentru decontarea cheltuielilor necesare efectuării procedurilor. Suma se acordă simultan, sub forma a două vouchere digitale: unul pentru medicamente, în valoare de 5.000 lei şi altul, de 10.000 de lei, pentru proceduri medicale.
Voucherele sunt valabile un an, însă beneficiara este obligată să iniţieze procedura de fertilizare in vitro în cel mult o jumătate de an de la data de începere a termenului de valabilitate. Toate documentele de înscriere se vor depune exclusiv în format electronic, pe platforma digitală Up Comunitate.
Condiţiile care trebuie îndeplinite la înscrierea în program, documentele necesare şi procedura de înscriere sunt explicate pe pagina de internet a Ministerului – mfamilie.gov.ro.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…