Peste 60% dintre decesele înregistrate anual în România sunt cauzate de bolile cardiovasculare

 

Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România cât şi în Europa, conform ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie. Raportul făcut public în anul 2012 relevă că anual 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii.

,,Dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cele mai uşor de prevenit şi paradoxal cele care cauzează cele mai multe decese la nivel naţional, european şi global.

Statisticile plasează România pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. La polul opus se situează Danemarca, Franţa şi Israel unde mai puţin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare”, declară Dan Zaharescu, Director Executiv Adjunct Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Cu toate acestea, România alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 Euro/persoana/an. Astfel ţara noastră pierde anual 2,5 miliarde Euro rezultaţi din scăderea productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiţi să rămân acasă să îi îngrijească.

,,Poate că aceste statistici se vor schimba şi sănătatea pacienţilor cardiovasculari va putea fi semnificativ îmbunătăţită odată cu actualizarea listei de medicamente compensate planificată pentru luna iulie a acestui an. Încă din anul 2008, când s-a realizat ultima actualizare a listei au fost lansate în Europa mai multe tratamente inovatoare, mai eficiente şi mai bine tolerate care încă nu sunt disponibile pacienţilor români.

Şi investiţiile în descoperirea de noi terapii pentru bolile cardiovasculare continuă. Conform ultimului raport PhRMA, la nivel global, peste 450 de medicamente sunt în diferite stadii de cercetare şi dezvoltare pentru bolile cardiovasculare. În momentul în care acestea vor primi autorizare de punere de piaţă şi vor fi disponibile şi în Europa, sperăm ca autorităţile române să le facă accesibile pacienţilor români în cel mai scurt timp”, afirmă Dan Zaharescu.

 Din categoria bolilor cardiovasculare, cea mai des întâlnită este ateroscleroza, aceasta fiind şi una dintre cele mai frecvente cauze ce determină obstrucţia fluxului de sânge în arterele importante la nivelul cordului, creierului şi membrelor inferioare. Ateroscleroza este de asemenea una dintre cauzele ce determină boala ischemică coronară, boala arterială periferică sau accidente vasculare cerebrale. Boala ischemică coronară se manifestă prin durere la nivelul pieptului, iar în cazul unei forme mai grave poate determina un infarct, în timp ce boala arterială periferică se manifestă prin durere la mers şi se poate complica în evoluţie cu ulceraţie, necroză sau cangrenă.

Datorită progreselor medicinei, atât în ceea ce privește terapia medicamentoasă cât și aparatura medicală, aceste afecțiuni pot fi ținute astăzi sub control.

,,Este important de subliniat că în cazul bolilor cardiovasculare, prevenţia este esenţială. Astfel putem vorbi despre două tipuri de prevenţie. În primul rând, controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare. Apoi, în cazul pacienţilor cu tensiune arterială ridicată sau cu un nivel crescut al colesterolului sau cu diabet, prevenţia constă în monitorizarea continuă a acestor factori de risc şi administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris de medic”, adaugă Dan Zaharescu.

Bolile cardiovasculare cauzează 4 milioane decese la nivel european şi 17 milioane la nivel global. Mai mult, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se estimează că până în anul 2030 se vor înregistra anual peste 20 milioane de decese, bolile cardiovasculare rămânând în continuare cauza numărul 1 de mortalitate.

 

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

25 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

55 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: