Din cuprinsul articolului
Peste 500 de procese împotriva statului român pentru acces la medicație. Cezar Irimia: Suntem umiți, sfidați și abandonați
Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a început anul cu un Manifest pentru Viață. Cezar Irimia, președintele APCR a declarat luni, 22 ianuarie, că pacienții din România sunt, în acest moment, cei „mai oropsiți din Uniunea Europeană”, în ceea ce privește accesul la investigații și tratamente.
„Nu mai vorbim de restul impedimentelor în timpul tratamentelor sau accesul la medicație de ultimă generație și accesul la investigații care le-ar putea face viața mai ușoară. Calitatea vieții, dar și supraviețuirea a la longue, are de câștigat dacă aceste lucruri s-ar fi întâmplat și în România”, a explicat Cezar Irimia.
România merge „pe contrasens” de ani de zile în ceea ce priveşte sistemul medical, iar decalajul privind accesul la medicamente de ultimă generaţie faţă de ţările Uniunii Europene este de 5-6 ani.
Românii, pentru a-și apăra dreptul la viață, drept consfințit de Constituția României, au fost nevoiți să acționeze statul în judecată, pentru a avea o șansă la viață.
„Din 2014 am început acest lucru şi am ajuns astăzi ruşinos – la peste 500 de procese câştigate împotriva statului român pentru acces la medicaţie, pentru a le oferi o şansă pacienţilor din România. Mulţi dintre pacienţi au plecat în străinătate, se tratează în străinătate.
(…) Decalajul între noi şi Uniunea Europeană este de 5-6 ani privind accesul la medicamente. Nu este exagerat. Avem medicamente aprobate de anul trecut din noiembrie. Trebuia să fie trecute de ANM şi introduse în acea listă de compensate. Nici în acest moment nu beneficiem de ele”, a declarat președintele APCR, adăugând că „vom continua aceste demersuri, această presiune constructivă până al urmă, dar nu vom renunţa nici la procesele în instanţă atunci când pacienţii ne vor cere acest lucru”, a declarat președintele APCR.
Mulți pacienți cu cancer s-au simțit abandonați de statul român și au plecat în străinătate pentru tratament.
„Mulți dintre pacienții noștri au plecat în străinătate, unde se tratează, cumva au găsit sprijin și înțelegere. Pentru că la statul român nu au găsit această înțelegere. Există multe exemple în acest sens, dar oare câți își permit acest lucru, să meargă să se trateze în statele responsabile din Uniunea Europeană?
Încă suntem umiliți, încă suntem abandonați de cei care ar fi trebui să vegheze asupra sănătății noastre și a bunului mers al sistemului de sănătate, ignorând în continuare la orice acțiune am face. Suntem ignorați, sfidați chiar. Nu mai spun că abandonați suntem demult”, a mai spus Cezar Irimia.
Avocatul Dan Cimpoeru a spus că rata de reuşită a proceselor împotriva instituţiilor statului privind accesul la medicamente de ultimă generaţie este de peste 95%.
„Până în prezent am ajuns la peste 500 de procese, începând din anul 2014 când am avut primul proces. Ca rată de câștig, undeva peste 95% din instanțe dau câștig de cauză, adică s-a creat deja o practică judiciară pe acest tip de litigii.
Și, sigur, sperăm că această practică să ducă, la un moment dat, la schimbările comportamentului autorităților implicate. Pentru că un medicament să ajungă pe listă și să fie gratis pentru pacient, în esență trebuie să parcurgă trei etape.
Prima etapă, evaluarea medicamentului de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). A doua etapă, emiterea, redactarea protocolului terapeutic la nivel Ministerului Sănătății, pentru indicația respectivă. Și, bineînțeles, a treia etapă care e cea mai importantă, actualizarea listei de compensate, adică un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru includerea pe listă a medicamentului respectiv.
Toate aceste trei etape –evaluare, protocol și includere pe listă- trebuie să respecte termenul acela de 90 de zile, adică trei luni. Cam în trei luni, orice medicament care apare pe piața europeană ar trebui să ajungă într-o formă sau alta și pe lista de compensate”, a explicat conf. univ. dr. Dan Cimpoeru.
„Agenţia Medicamentului în principiu respectă termenul de 90 de zile, dar în schimb actualizarea listei de compensate întârzie. De ce întârzie? Dar noi constatăm efectul – neintroducerea unui medicament pe lista de compensate”, a mai spus Cimpoeru.
Din cuprinsul articolului • „Avem ambiţia ca numărul fumătorilor să scadă substanțial până în 2030”…
Sfârșitul de an aduce adesea cu sine emoții intense din cauza schimbărilor, a evenimentelor neașteptate…
Fructele se numără printre alimentele cu efecte ultrabenefice asupra organismului, care nu trebuie să lipsească…
Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…
Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…
Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…