Peste 210.000 de români au probleme de sănătate mintală, în creştere faţă de anul trecut, precizează Fundaţia Estuar, conform Mediafax.
Potrivit sursei citate, dintre cele 210.000 de persoane, 22 000 sunt copii.
„Comparativ cu anul trecut, numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000, la 30 iunie 2014, înregistrându-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sănătate mintală. În ultimele 12 luni, în medie 8 români au fost diagnosticaţi zilnic cu probleme de sănătate mintală. Peste unu la sută din populaţia României suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, asta înseamnă că la fiecare 100 de români există cel puţin o persoană care suferă de astfel de probleme”, se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.
Fundația Estuar a lansat de Ziua Mondială a Sănătății o hartă interactivă a tuturor ONG-urilor și instituților, unde persoanele cu probleme de sănătate mintală se pot duce să se trateze.
„În România, numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală este în creştere de la an la an. Doar în ultimele 12 luni numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000. (…) Desigur că numărul real al acestora este mult mai mare, în principal din două mari motive, pe de o parte mersul la psiholog sau la un specialist în sănătate mintală este încă ruşinos şi privit ca ceva tabu şi pe de altă parte faptul că există în continuare o lipsă de informare/ educare la nivelului publicului larg cu privire la existenţa unor astfel de servicii. Harta lansată de noi astăzi arată oamenilor că există alţi oameni care-i pot ajuta”, a declarat preşedintele Estuar, Cristian Andrei.
„Mai mult de o treime dintre tinerii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (respectiv 40,3 la sută, faţă de 24,3 la sută cât se înregistrează la nivelul UE – conform Eurostat). Ei au acces mai târziu şi în măsura mai mică la piaţa muncii, iar veniturile pe care le obţin sunt mai mici decât media europeană. Confruntaţi cu greutăţi în găsirea unui loc de muncă la începutul vieţii, tinerii sunt mai predispuşi depresiilor sau anxietăţilor”, se arată în comunicat.
Problema este una mondială, iar în străinătate există persoane publice care au rolul unor lideri de opinie în privința bolilor de sănătate mintală. Michelle Obama, soția președintelui Obama, a declarat despre bolile de sănătate mintală – „Când ai o boală care îți afectează inima, brațul, piciorul sau modul de gândire se numește tot o boală și trebuie tratată” spune ea.
A.
Sursa – Medifax
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…