Categories: Ştiri sănătate

Peste 200 de specialiști la Congresului Balcanic de Medicină Nucleară. Tratamente și tehnologii de ultimă generație

Peste 200 de specialiști la Congresului Balcanic de Medicină Nucleară, organizat în perioada 15-18 martie, de către Societatea Română de Medicină Nucleară şi Imagistică Moleculară, în strâns parteneriat cu societăţile naţionale de medicină nucleară din regiunea balcanică.

România găzduiește cea de-a 20-a ediție a Congresului Balcanic de Medicină Nucleară, la care participă 250 de medici din mai multe țări.

Peste 200 de specialiști la Congresului Balcanic de Medicină Nucleară

Societatea Română de Medicină Nucleară şi Imagistică Moleculară din România promovează activ colaborarea naţională şi internaţională între profesionişti şi societăţi în domeniu sau domenii conexe.

Președintele Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistica Moleculară, dr. Raluca Mititelu, consideră că a crescut interesul personalului medical pentru această specialitate.

„Există anumite proceduri de medicină nucleară fără de care nu prea mai poți să faci un management corect al cazului, al pacientului oncologic, de exemplu, sau al pacientului cardiologic, sau pacientului cu demențe.

Vin și medici din alte specialități, pentru că, deși noi facem studiile și le interpretăm, pentru că e foarte important să știe unde e locul lor și unde să le indice și ce poate face și ce nu poate face medicina nucleară.

Cred că mai mult de 80% din cancerele pe care le cunoaștem pot fi stadializate prin examen PET-CT cu ce avem noi cu glucoza radiomarcată. Dacă nu știm ce stadiu e pacientul respectiv, nu știi să îi dai tratament, nu știi unde anume intră: la chimioterapie, la radioterapie, la ambele, la operație, nu știi cum să faci asta și fiecare are indicațiile”, a declarat Raluca Mititelu, potrivit RRA.

Medicina Nucleară este unul dintre cele mai noi domenii de studiu şi practică

Prin intermediul medicinei nucleare se pot evalua majoritatea bolilor oncologice, se poate investiga prezenţei metastazelor osoase (în special în neoplasmele pulmonare, de sân şi prostată), a fracturilor, infecţiilor osoase, a tumorilor osoase primitive, a distrofiilor osoase, a artritelor etc, se evaluează funcţia tiroidiană pentru detecţia unei tiroide hipo sau hiperfuncţionale, a funcţionalităţii nodulilor tiroidieni, se pot detecta adenoamele/ hiperplaziile paratiroidiene.

De asemenea, prin intermediul medicinei nucleare se pot oferi informaţii funcţionale şi despre analiza funcţiei renale, se poate evalua funcţia cardiacă şi a perfuziei miocardice (în repaus şi în condiţii de stres) în cardiopatia ischemică, la pacienţii cu modificări EKG şi pre-coronarografie, la cei care au suferit un infarct miocardic acut, la cei cu intervenţii chirurgicale cardiace şi la care se pune problema unei restenozari, evaluarea prezenţei „miocardului hibernant.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: