Din cuprinsul articolului
Boala Lyme, cea mai frecventă infecție transmisă de căpușe, a afectat 14% din populația lumii, potrivit unei analize majore. Europa Centrală a avut cea mai mare rată de infecție, cu 20%, în timp ce bărbații cu vârsta peste 50 de ani care trăiesc în zonele rurale au fost cei mai expuși riscului, a constatat studiul din revista BMJ Global Health.
Afecțiunea este rareori fatală, dar persoanele mușcate de o căpușă infectată au adesea o erupție cutanată și suferă de simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături, indică Science Alert.
Pentru a afla cât de comună este boala Lyme în întreaga lume, cercetătorii au reunit date din 89 de studii. Bacteria Borrelia burgdorferi – Bb, care provoacă boala, a fost găsită în sângele a 14,5% din cei aproape 160.000 de participanți.
„Aceasta este cea mai cuprinzătoare și mai actualizată revizuire sistematică a prevalenței bolii la nivel mondial”, au spus cercetătorii. După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi au fost Asia de Est cu 15,9%, Europa de Vest cu 13,5% și Europa de Est cu 10,4%.
Între timp, Caraibe a avut cea mai mică rată, cu doar doi la sută. Cercetările anterioare au arătat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat în ultimii 12 ani. Motivele pentru creștere au inclus veri mai lungi și mai uscate din cauza schimbărilor climatice, migrarea animalelor, pierderea habitatului și „contactul din ce în ce mai frecvent cu animalele de companie”, se arată în studiu.
Fermierii și muncitorii care interacționează în mod regulat cu animalele gazdă, cum ar fi câinii și oile, erau cel mai expuși riscului de a fi mușcați de o căpușă infectată, a arătat studiul.
Boala Lyme este cauzată de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi și Borrelia mayonii cauzează boala Lyme în Statele Unite, în timp ce Borrelia afzelii și Borrelia garinii sunt principalele cauze din Europa și Asia. Cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în aceste regiuni, boala Lyme se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu picioare negre, cunoscută în mod obișnuit ca și căpușă de căprioară.
Persoanele cu boala Lyme pot reacționa la această afecțiune diferit, iar simptomele pot varia ca severitate.
Deși, boala Lyme este de obicei împărțită în trei stadii, simptomele se pot suprapune
Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Lyme:
Copiii prezintă, în general, aceleași simptome ale bolii Lyme ca și adulții.
De obicei, experimentează:
Aceste simptome pot apărea la scurt timp după infectare sau luni sau ani mai târziu.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…