Sari la conținut

Peste 14% din populația lumii, afectată de boala Lyme, cea mai frecventă infecție transmisă de căpușe

simptome ale Bolii Lyme
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Erupția de pe piele care apare în borelioză poartă numele de eritem migrator și are un aspect specific: conturul este roșu, iar zona centrală este decolorată. În primele zile de la mușcătură, el arată ca o pată roșie, pentru ca apoi să-și mărească diametrul într-un interval de câteva zile sau săptămâni, depășind uneori chiar și 30 de centimetri.

Boala Lyme, cea mai frecventă infecție transmisă de căpușe, a afectat 14% din populația lumii, potrivit unei analize majore. Europa Centrală a avut cea mai mare rată de infecție, cu 20%, în timp ce bărbații cu vârsta peste 50 de ani care trăiesc în zonele rurale au fost cei mai expuși riscului, a constatat studiul din revista BMJ Global Health.

Afecțiunea este rareori fatală, dar persoanele mușcate de o căpușă infectată au adesea o erupție cutanată și suferă de simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături, indică Science Alert.

Cât de întâlnită este boala Lyme

Pentru a afla cât de comună este boala Lyme în întreaga lume, cercetătorii au reunit date din 89 de studii. Bacteria Borrelia burgdorferi – Bb, care provoacă boala, a fost găsită în sângele a 14,5% din cei aproape 160.000 de participanți.

„Aceasta este cea mai cuprinzătoare și mai actualizată revizuire sistematică a prevalenței bolii la nivel mondial”, au spus cercetătorii. După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi au fost Asia de Est cu 15,9%, Europa de Vest cu 13,5% și Europa de Est cu 10,4%.

Între timp, Caraibe a avut cea mai mică rată, cu doar doi la sută. Cercetările anterioare au arătat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat în ultimii 12 ani. Motivele pentru creștere au inclus veri mai lungi și mai uscate din cauza schimbărilor climatice, migrarea animalelor, pierderea habitatului și „contactul din ce în ce mai frecvent cu animalele de companie”, se arată în studiu.

Fermierii și muncitorii care interacționează în mod regulat cu animalele gazdă, cum ar fi câinii și oile, erau cel mai expuși riscului de a fi mușcați de o căpușă infectată, a arătat studiul.

Ce trebuie să știi despre boala Lyme

Boala Lyme este cauzată de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi și Borrelia mayonii cauzează boala Lyme în Statele Unite, în timp ce Borrelia afzelii și Borrelia garinii sunt principalele cauze din Europa și Asia. Cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în aceste regiuni, boala Lyme se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu picioare negre, cunoscută în mod obișnuit ca și căpușă de căprioară.

Persoanele cu boala Lyme pot reacționa la această afecțiune diferit, iar simptomele pot varia ca severitate.

Deși, boala Lyme este de obicei împărțită în trei stadii, simptomele se pot suprapune

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Lyme:

  • o erupție plată, circulară, care arată ca un oval roșu sau un ochi de taur oriunde pe corp;
  • oboseală;
  • dureri articulare și umflături;
  • dureri musculare;
  • durere de cap;
  • febră;
  • noduli limfatici umflați;
  • tulburări de somn;
  • dificultate de concentrare.

Simptomele bolii Lyme la copii

Copiii prezintă, în general, aceleași simptome ale bolii Lyme ca și adulții.

De obicei, experimentează:

  • oboseală,
  • dureri articulare și musculare,
  • febră,
  • alte simptome asemănătoare gripei.

Aceste simptome pot apărea la scurt timp după infectare sau luni sau ani mai târziu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel