Peste 1.000 de medicamente din noul catalog naţional, care ar putea intra în vigoare în iunie, vor fi mai ieftine, unele şi cu până la 20 la sută, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dipozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.
În plus, din noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă in Romania (CaNaMED) vor face parte 40 de medicamente în plus faţă de actualul catalog, fiind vorba despre medicamentele inovative introduse pe lista de compensate şi gratuite în 2014, a mai spus preşedintele ANMDM.
O altă problemă care ar urma să fie rezolvată ar fi actualizarea preţurilor în funcţie de cursul de schimb valutar, adică de la 4,20 lei la 4,40 lei. Aceasta ar însemna o creştere a preţurilor aproape nesemnificativă, a precizat Savu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a spus că în prezent se află în dezbatere publică un catalog interimar.
„Este pus în dezbatere publică un catalog interimar, actualizat parţial cu preţurile la medicamentele inovative, adică acele medicamente de ultimă genraţie pentru tratarea bolilor oncoliogice, cardiovasculare, diabet şi altele. Acest catalog interimar este de referinţă pentru medicamentele generice. În prezent, deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (APP) pentru generice depun dosarele de preţuri pentru actualizarea completă a acestor preţuri”, a adăugat Oana Grigore.
Ministerul Sănătăţii a anunţat în 27 februarie că solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009.
În urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic, care costă în prezent 8.361 de lei, ar urma să coste după recalculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat şi la plămâni, care costă 5.216 lei, ar urma să coste 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia.
Potrivit aceleiaşi evaluări, în cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, preţul se reduce de la 1.713 lei la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronică de rinichi şi anemie, care costă 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienţă renală cronică cu preţul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintate care costă 342 de lei va costa 177 de lei.
Ministerul Sănătăţii a cerut producătorilor revizuirea preţurilor, în virtutea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, care nu a fost până acum aplicat.
Potrivit ordinului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) arăta că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utlizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.
În schimb, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţinea că scăderea preţului la medicamente trebuie făcută simultan cu implementarea unor mecanisme de protecţie care să garanteze că produsele pentru România ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic.
Reprezantanţii pacienţilor sunt de părere că faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa la medicamente încurajează exportul paralel, făcând ca medicamentele produse pentru România să ajungă în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans.
Coaliţia mai arăta că a luat act cu îngrijorare de creşterea numărului de pacienţi din România care nu au acces la tratamentele necesare.
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că preţul real al medicamentelor în România este cu 29 la sută sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor, menţionând şi că, prin ordinul din 2009, este comparat cu preţul din alte 12 ţări europene care au sisteme şi politici de sănătate diferite de situaţia din România (altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanţare, de compensare al medicamentelor etc.).
„Astfel, în contextul unor noi scăderi de preţuri vom asista la o creştere a comerţului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legală, dar în detrimentul pacientului român care nu îşi va mai găsi medicamentele necesare”, arată ARPIM.
Ministrul Sănătăţii a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului prin care producătorii erau obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie.
Sursa: Mediafax
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…