Categories: Expertul zilei

Peste 1.000 de copii se nasc anual cu malformaţii cardiace în România. Semnale de alarmă pentru părinţi

Din cuprinsul articolului

În fiecare an, peste 1.000 de copii se nasc cu malformaţii cardiace în România. Potrivit statisticilor europene, incidenţa malformaţiilor cardiace congenitale este cuprinsă între 6 și 8 la 1.000 de nou-născuţi vii în țara noastră.

Previziunile la nivel mondial arată că până la 14.000 copii vor fi spitalizaţi pe an cu insuficienţă cardiacă, a precizat joi conf. univ. dr. Amalia Făgărăşan, din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureş.

“Malformaţiile cardiace congenitale (MCC) sunt cele mai frecvente afecţiuni cardiace la copil, sunt date oferite de OMS care certifică această realitate, incidenţa MCC este de 8 /1.000 nou-născuţi vii, MCC fiind responsabile de 3-5% din decesele din prima săptămână de viaţă si 33% din decesele survenite în perioada primelor 30 de zile denumită perioada neonatală”, a spus conf. dr. Amalia Făgărăşan, citată de Agerpres.

Datele EUROCAT, rețeaua europeană de registre populaționale pentru supravegherea epidemiologică a anomaliilor congenitale, relevă că România are o incidenţă a malformaţiilor cardiace de 6-8 / 1.000 nou-născuţi vii.

Semnale de alarmă pentru părinţi

Potrivit medicilor, părinții trebuie să fie alertați de orice modificare a stării copilului nou-născut, precum oboseala la alimentaţie, respiraţia mai accelerată (tahipnee) sau coloraţia anormală muco-tegumentară. “Dacă este un copil mic, ne vom alerta dacă oboseşte la efort sau prezintă transpiraţii profuze.

La vârstele mari acuzele pe care copilul le prezintă sunt palpitaţii, stări lipotimice, dureri în regiunea precordială, fatigabilitate, simptome care pot avea un posibil substrat cardiac. Din păcate, sunt situaţii în care anumite forme de afectare cardiacă, exemplu este cardiomiopatia hipetrofică, poate avea ca formă de debut moartea subită”, a afirmat dr. Făgărăşan.

sursa foto: arhiva doctorulzilei

Potrivit medicului, vizita la medicul de familie permite depistarea precoce a problemelor cardiace care nu au putut fi diagnosticate imediat după naştere. “După externarea din maternitate, nou-născutul va fi examinat şi, dacă medicul de familie decelează orice modificare în starea copilului sau identifică prezenţa suflurilor cardiace, a aritmiilor, va trimite copilul către specialistul cardiolog pediatru”, a precizat dr. Făgărăşan, potrivit Agerpres.

Medicii mai recomandă realizarea unui control înainte de înscrierea copilului la o activitate sportivă susţinută sau în cazul în care există un istoric familial de malformaţii cardiace congenitale sau de deces subit la vârstă tânără.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinţei internaţionale de cardiologie pediatrică, care se desfăşoară în perioada 12-14 octombrie la Târgu Mureș.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

18 minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

48 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: