Din cuprinsul articolului
Slănina este un produs foarte sănătos, dar nu toată lumea îl poate consuma, relatează Dr. Elena Solomatina. De asemenea, ea dezvăluie cine ar trebui să excludă acest aliment din dieta lor și de ce.
În primul rând, copiii sub 3 ani și bătrânii peste 70 de ani nu ar trebui să mănânce slănină. Acesta este un concentrat de grăsime, a cărui digestie necesită maturizarea enzimelor și funcționarea normală a vezicii biliare.
La copiii mici, digestia nu este încă echilibrată, iar persoanele în vârstă au adesea probleme cu secreția biliară. Deoarece digestia grăsimilor crește sarcina asupra pancreasului și ficatului, este contraindicată și în colecistită, pancreatită acută, ulcer gastric și duodenal și exacerbarea gastritei.
„Unul dintre produsele utile, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din München, este untura. Experții au reușit să demonstreze că untura nu este doar gustoasă, ci și un produs nutritiv necesar pentru organismul nostru. Utilizarea tehnologiilor microbiologice a permis oamenilor de știință germani să determine prezența acidului arahidonic, principala componentă a vitaminei F, în untură”, spune Dr. Solomatina.
Acest acid, în special, se găsește în enzimele mușchiului cardiac și este implicat în metabolismul lipidelor. Alți acizi conținuți în produs favorizează formarea colesterolului bun și ajută la descompunerea colesterolului rău, prevenind apariția aterosclerozei. Iar acidul oleic mononesaturat conținut în grăsime previne oxidarea celulelor hepatice și renale.
„Oamenii de știință germani nu numai că pun untura la același nivel cu alimentele care conțin grăsimi sănătoase, dar recomandă și consumul de untură în cantități mici pacienților cu boli de inimă. Iar specialiștii canadieni de la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto au reușit să demonstreze că untura ajută la eliminarea compușilor toxici din organismul nostru”, adaugă Dr. Solomatina.
Expertul adaugă că acest efect se obține datorită conținutului ridicat de compuși antioxidanți din untură, care pot nu numai să elimine toxinele, dar și să reducă riscul de apariție a cancerului.
Datorită prezenței vitaminelor A și E în untură, pielea noastră devine mai sănătoasă, dobândește un ten sănătos, circulația sângelui și regenerarea celulară se îmbunătățesc.
Geza Poszar, fostul coregraf al lotului olimpic de gimnastică din perioada marilor performanțe ale Nadiei…
Guvernul României a suplimentat bugetul programului "Masă sănătoasă în școli" cu peste 9 milioane de…
Robert F. Kennedy Jr., care va coordona portofoliul de sănătate publică în administrația președintelui ales…
Între 11 și 17 noiembrie, prima scena lirică a capitalei și a României continuă să…
Geoff Capes, fostul campion la concursul World's Strongest Man și o figură notabilă în sportul…
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, la data de 31 octombrie, în Registrul electoral…