Sari la conținut

Persoanele cu ochi închiși la culoare au mai multe șanse de a dezvolta ACEASTĂ boală

vedere
sursa foto: pexel.com

Persoanele cu ochi închiși la culoare, risc mărit de această boală. Se estimează că până la 79% dintre oamenii de pe glob au ochi căprui; cei din Europa, Asia de Vest sau America sunt mai susceptibili de a avea ochi căprui deschis, în timp ce indivizii din Asia de Est, Asia de Sud-Est și Africa tind să aibă ochi căprui închis.

Influențată de genetica noastră, culoarea ochilor este rezultatul cantității de melanină conținută în cel mai frontal strat al ochiului, potrivit Clinica Cleveland. Cu cât este mai multă melanină (sau pigment), cu atât ochii noștri vor fi mai întunecați – sau mai precis, irisul.

În funcție de culoarea ochilor noștri, unii oameni pot fi mai predispuși la anumite afecțiuni de sănătate. Cei cu ochi deschisi, de exemplu, tind sa fie mai susceptibili la degenerescenta maculară, în timp ce persoanele cu ochi închiși la culoare pot avea un risc mai mare de cataractă.

Contrar credinței că această boală este ceva ce numai oamenii în vârstă ta ar putea avea, s-ar putea să fii surprins să afli că un număr tot mai mare de tineri au fost supuși, de asemenea, unei operații de cataractă.

Cataracta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce este cataracta. Simptome și factori de risc

Odată ce împlinim 40 de ani, începem să experimentăm schimbări legate de îmbătrânire în ceea ce privește sănătatea noastră oculară, conform Academiei Americane de Oftalmologie.

Aceasta include o defalcare a proteinelor situate în cristalinul ochiului sau în partea ochiului responsabilă de refracția luminii. În timp ce acest cristalin este în mod normal clar, cei cu cataractă dezvoltă o tulburare progresivă în lentilele lor, care poate provoca:

  • încețoșare,
  • vedere dublă,
  • sensibilitate la lumină,
  • culori dezactivate.

Cataracta nu este întotdeauna un produs al îmbătrânirii. Anumite comportamente sau factori de risc pot contribui toate la dezvoltarea cataractei:

  • fumatul,
  • leziunile oculare,
  • expunerea la soare,
  • genetica,
  • diversele afecțiuni de sănătate,
  • utilizarea anumitor medicamente.

După cum se dovedește, culoarea ochilor noștri poate, de asemenea. Într-un studiu din 2000, publicat în American Journal of Ophthalmology, intitulat The Blue Mountains Eye Study, cercetătorii au examinat lentilele a peste 3.600 de oameni din Australia.

Descoperirile au arătat că, în comparație cu persoanele cu culori deschise de iris, cei cu ochi căprui închis au fost de 1,5 ori mai predispuși la cataractă nucleară și de 2,5 ori mai predispuși la cataracta subcapsulară posterioară.

Clinica Mayo a explicat că cataracta nucleară afectează mijlocul cristalinului, în timp ce cataracta subcapsulară posterioară se dezvoltă în spatele cristalinului.

Care este legătura dintre cei cu ochi închiși la culoare și cataractă

Experții de la Vision Eye Institute explică că legătura dintre culorile întunecate ale irisului și cataractă poate fi asemănată cu purtarea unui tricou negru într-o zi însorită – un exemplu la care cu siguranță ne putem raporta cu toții. Nu durează mult până când cămașa aceea neagră devine incomod de fierbinte. Acest lucru se datorează faptului că în timp ce albul reflectă lumina, negrul o absoarbe.

În mod similar, se crede că pigmentul întunecat al irisului primește mai multă lumină și, ulterior, încălzește lentila, ceea ce are ca rezultat tulburarea în timp. Alternativ, unii experți sugerează că nu atât culoarea ochiului în sine crește riscul de cataractă, cât mai mult locațiile geografice ale persoanelor cu ochi căprui sau negri.

„Știm că există o legătură între expunerea la soare și cataractă, iar majoritatea oamenilor cu ochi mai închiși la culoare trăiesc mai aproape de ecuator”, a declarat pentru AARP purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, dr. Davinder Grover.

Deși pot exista unele teorii diferite cu privire la cauza acestei legături, experții sunt de acord asupra faptului că protecția adecvată împotriva razelor UV este de cea mai mare importanță atunci când vine vorba de viziunea noastră, precum și de sănătatea noastră generală.

Indiferent de vârstă, este important să purtați ochelari de soare care să ofere protecție UV completă în aer liber.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel