Din cuprinsul articolului
Persoanele cu alergii pot face sau nu vaccinul? Medic pneumolog: „Riscul de a face o formă severă de Covid este net mai mare, comparativ cu riscurile unei vaccinări”.
Unul dintre subiectele intens discutate în contextul valului 4 este faptul dacă vaccinarea anti covid reprezintă sau nu o problemă pentru pacienții cu alergii. În același timp, acest subiect este unul dintre cele mai întâlnite mituri potrivit căruia vaccinarea ar fi contra-indicată.
Medicul pneumolog Sorin Bivolaru de la Spitalul Militar din Galaţi vine în ajutorul persoanelor care suferă de diferite alergii și explică în ce cazuri sunt indicate vaccinările.
„În ultimele zile este o întreagă discuție despre pacienții cunoscuți cu ”alergii” și mai ales ce medic poate să contraindice vaccinarea antiC19. Așa cum reiese din prospectul vaccinurilor antiC19 disponibile pe piață, contraindicație pentru vaccinare au doar persoanele alergice la unul dintre componentele vaccinului și persoanele cu istoric de anafilaxie documentat medical.
La modul declarativ, mulți pacienți pot venii să solicite documente medicale care să-i scutească de vaccinarea antiC19, motivând că sunt alergici. Însă, în absența unor documente medicale care să ateste evenimentul anafilactic, niciun medic zdravăn la cap nu va putea contraindica vaccinarea.
Medicul de familie poate face această recomandare dacă la dosarul pacientului există o copie a documentelor care să ateste episodul de anafilaxie.
Medicul alergolog, pneumolog, internist, infecționist, etc după o anamneză completă și o evaluare biologică țintită în această direcție dacă constată că riscul vaccinări depășește riscul beneficiului pe care pacientul îl are de pe urma vaccinului.
Personal, cred că riscul de a face o formă severă de C19 este net mai mare, comparativ cu riscurile unei vaccinări, prin urmare, numărul pacienților care au o justificare medicală de a nu se vaccina este extrem de mic.
Medicii din orice specialitate medicală pot recomanda unui pacient să nu se vaccineze dacă patologia de care suferă impune această măsură.
Răspunsul este clar DA. Pacienții cu alergii ușoare și moderate nu trebuie excluși de la vaccinare. Ei trebuie vaccinați în centre amplasate în unități medicale sau în apropierea unităților medicale și supravegheați o perioadă de 15 – 30 minute.
Răspunsul este clar DA, dacă pacientul nu are istoric de reacție anafilactică și dacă vaccinul se administrează cu o perioadă de supraveghere de 15 – 30 de minute într-un centre de vaccinare cu posibilitate de intervenție rapidă în caz de reacție anafilactică sau într-un centru de vaccinare aflat în incinta unei unități medicale.
Dacă reacția anafilactică nu este în directă legătură cu un vaccin ei pot fi vaccinați fără prea mule emoții, cu condiția să fie monitorizați similar cu situația de mai sus.
Cum procedez pentru a intra în posesia certificatului verde dacă am istoric de anafilaxie și am documente doveditoare în acest sens?
La momentul la care scriu și mie îmi foarte neclară procedura. Pacienților mei, foarte puțini la număr de altfel, le-am sugerat să contacteze autoritățile statului și să trimită documentele doveditoare la adresa: contact@vaccinare-covid.gov.ro”, a transmis medicul Sorin Bivolaru, pe contul său de Facebook.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…