Din cuprinsul articolului
Persoanele cu acest tip de infecție, o mare ȘANSĂ la viață. Infecția cu HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică. HIV, Human Immunodeficiency Virus (virusul imunodeficienței umane), care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite, SIDA. Acesta nu poate fi îndepărtat complet din organism. Acest tip de virusuri are capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă. O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.
Totuși, oamenii de știință au făcut progrese către un vaccin preventiv contra HIV. Oamenii de știință de la Scripps Research, IAVI, Ragon Institute of Mass General, MIT, Harvard și La Jolla Institute for Immunology au efectuat studii preclinice care sugerează că sunt mai aproape de dezvoltarea unui regim de imunizare care ar putea produce anticorpi rari eficienți împotriva unei game largi de tulpini HIV.
Constatările, publicate în Science, Science Immunology și Science Translation Medicine, se bazează pe un studiu clinic de fază I din 2022 efectuat de organizația non-profit de cercetare științifică IAVI, citează EVZ.
Strategia de vaccinare împotriva HIV implică stimularea organismului pentru a produce anticorpi maturi cu neutralizare largă (bnAbs), care sunt esențiali în lupta împotriva HIV.
Cu toate acestea, bnAbs produși de organismul uman sunt rari. Studiul IAVI s-a concentrat pe inducerea de celule imunitare care ar putea evolua în bnAbs potriviți, care ar putea proteja celulele gazdă de mai multe tulpini de HIV.
Vaccinul, testat pe șoareci și macaci
Cercetătorii au dezvoltat regimuri de imunizare care ar putea să pregătească precursorii VRC01 sau BG18 și, ulterior, să îi stimuleze mai departe pe calea transformării în bnAbs.
Oamenii de știință de la Scripps Research au inițiat cu succes precursori BG18 rari într-un model animal de tip sălbatic, utilizând un imunogen de inițiere. Această metodă are șanse mari de succes la om, deoarece s-a dovedit a fi eficientă la macaci.
Într-un al doilea studiu, șoarecii au fost modificați pentru a produce o frecvență scăzută de precursori BG18, demonstrând că amorsarea poate fi utilizată pentru a determina sistemul imunitar să dezvolte bnAb.
Într-un al treilea studiu, același imunogen a fost utilizat într-un model de șoarece, rezultând că șoarecii au produs celule B precursoare de clasă VRC01 similare cu cele găsite la om.
Când ar putea începe vaccinarea împotriva HIV? Cu toate acestea, un nou imunogen de stimulare a fost conceput pentru a stimula răspunsul anticorpilor în vederea maturizării bnAbs. Acest lucru a dus la un regim „prime-boost” care ar putea conduce celulele B de clasă VRC01 către dezvoltarea bnAb.
Cercetătorii au examinat, de asemenea, imunologia asociată cu vaccinarea împotriva HIV prin examinarea centrelor germinale, microstructuri specializate din organism care protejează împotriva reinfecției virale. Constatările confirmă faptul că stimularea precursorilor bnAb potriviți este posibilă pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…