Sari la conținut

Persoanele cu această trăsătură psihologică ar putea fi mai vulnerabile la demență

AVC
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Factori de risc pentru AVC

Trăsătura prihologică ce predispune la demență. Neuropsihiatrii din Japonia au descoperit o suprapunere între șase gene care pot avea efecte duble asupra creierului.

Tulburarea de dispoziție bipolară poate fi dezorientatoare pentru persoana care o experimentează, precum și pentru persoanele apropiate.

Tulburarea bipolară este o tulburare biochimică, genetică și de mediu care include episoade de modificări ale dispoziției, de la scăderi depresive la niveluri maniacale.

Trăsătura psihologică ce predispune la demență. STUDIU

Cercetătorii de la Departamentul de Neuropsihiatrie al Facultății de Medicină a Universității Oita din Japonia au revizuit 39 de manuscrise de studiu – 19 axate pe demență și 20 pe tulburarea bipolară – pentru a investiga orice potențială asociere genetică între cele două afecțiuni.

Descoperirile lor, publicate în Frontiers in Psychiatry, sugerează că există motive să credem că ar putea, de fapt, să fie conectate.

„Tulburarea bipolară poate fi privită ca o tulburare neuro-progresivă în care episoadele repetate ale dispoziției pot duce la declin cognitiv și la dezvoltarea demenței”, au explicat cercetătorii.

Mai mult, cercetătorii au descoperit șase gene – CACNA1C, GABBR2, SCN2A, CTSH, MSRA și SH3PXD2A – care au fost găsite la pacienții care au fost diagnosticați fie cu tulburare bipolară, fie cu demență. Ei au observat, de asemenea, că cineva cu antecedente de tulburare bipolară a avut un risc semnificativ crescut de demență.

Neuropsihiatrii care au efectuat revizuirea au sugerat că studiile genetice suplimentare ar putea oferi mai multe informații despre rolul pe care genele îl joacă la persoanele cu tulburare bipolară și modul în care aceasta poate afecta declinul cognitiv și demența.

Simptome ale tulburării bipolare

Tulburarea bipolară, care poate fi diagnosticată fie ca tip 1, fie ca tip 2, afectează aproximativ 40 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Unele semne sau simptome comune ale tulburării bipolare includ:

  • Schimbări bruște și severe ale dispoziției
  • Impulsivitate crescută sau comportament de asumare de riscuri
  • Vorbire rapidă și energie sporită
  • În episoade maniacale severe, psihoză
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel