Din cuprinsul articolului
Interesant, unele studii au arătat că o grupă de sânge prezintă un risc mai mare de cancer la stomac.
Cancerul este o boală din ce în ce mai frecventă care afectează din ce în ce mai multe persoane, arată cercetările. Din fericire, boala poate fi întârziată, dar și vindecată într-o mare parte din cazuri, dacă este depistată la timp. Este foarte important să vă ascultați corpul și să urmați semnalele pe care vi le trimite.
Cancerul de stomac se poate dezvolta în orice parte a stomacului și este cauzat de creșterea celulelor anormale sau maligne în stomac. Acest tip de malignitate se poate răspândi la organele din jur prin sânge și limfom, astfel încât este important să recunoașteți simptomele, deși cel mai adesea evoluează asimptomatic.
Cum se dezvoltă cancerul de stomac și ce tipuri există?
Stomacul uman este format din cinci straturi. Învelișul interior al stomacului se numește mucoasă. Majoritatea cancerelor (până la 95 la sută) apar din aceasta și în interiorul ei. Un tip de cancer de stomac format din țesut mucos este cunoscut sub numele de adenocarcinom. Toate celelalte tipuri de cancer de stomac sunt rare și sunt:
- limfoame (care apar din țesutul limfoid al peretelui stomacului)
- tumori stromale gastrointestinale/GIST (straturile medii ale stomacului).
Și mai rare sunt diversele tumori producătoare de hormoni. Experții spun că este nevoie de mai mulți ani pentru ca cancerul să se dezvolte în acest organ.
De ce cancerul de stomac este adesea detectat în stadiile avansate ale bolii
Recunoașterea timpurie a simptomelor, dacă acestea apar, și diagnosticul oferă încă o șansă de tratament. Prin urmare, unele semne nu ar trebui ignorate, chiar dacă sunt identice cu simptomele unor alte boli, de obicei trecătoare și inofensive. Din păcate, atunci când cancerul de stomac este depistat, este adesea într-un stadiu avansat și tocmai de aceea, așa cum spun medicii, ar trebui să îți asculți corpul.
Simptomele la care ar trebui să fii atent și care pot avertiza asupra cancerului de stomac
Iată cele mai frecvente simptome , dintre care unele pot apărea ca afecțiuni temporare, dar care nu trebuie ignorate dacă persistă sau se intensifică:
- arsuri la stomac (arsuri la stomac, reflux acid)
- dureri de stomac senzație de apăsare în abdomen
- diaree
- constipație
- greață
- vărsături
- anemie
- modificări ale apetitului (pierderea dorinței de a mânca)
- o senzație timpurie de sațietate, chiar dacă mâncăm o cantitate mică de alimente
- vărsături de sânge
- scaune negre, însângerate sau gudronate
- pierderea involuntară în greutate
- stare de rău
- apatie
- acumularea de lichid liber în stomac (ascită).
Trebuie avut în vedere faptul că acestea sunt simptome des întâlnite în anumite alte boli care nu sunt neapărat maligne, dar care pot indica, de asemenea, cancerul de stomac.
Cine este mai predispus să facă cancer la stomac
Orice persoană cu vârsta de peste 50 de ani este expusă riscului de a dezvolta cancer la stomac. Pentru bărbați, acest risc este dublu față de femei, dar unii factori de risc sunt comuni. De exemplu, infecția cu Helicobacter pylori netratată.
În plus, persoanele care consumă prea multe alimente sărate și picante nu sunt expuse doar riscului de boli de inimă, ci și de a dezvolta cancer de stomac. Cu un risc mai mare sunt pacienții care au suferit deja o intervenție la stomac.
Interesant este că unele studii sugerează că grupa de sânge A prezintă un risc ridicat de a dezvolta această tumoare malignă. Alți factori de risc comuni bărbaților și femeilor includ: fumatul, abuzul de alcool, boala Mendetrier, anemia pernicioasă, polipoza adenomatoasă și prezența polipilor gastrici.