Sari la conținut

Persoanele cu această grupă de sânge au cel mai mare risc de demență

grupe de sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Relația dintre grupa sanguină și predispoziția la anumite boli a fost dovedită în numeroase studii științifice. Unul dintre cele mai recente studii a descoperit o legătură între grupa sanguină și apariția demenței. Aceasta este una dintre cele mai insidioase boli pentru care nu există încă un tratament eficient, ci doar o terapie de susținere.

Grupa de sânge care prezintă cel mai mare risc de demență

Oamenii de știință americani au efectuat cercetări care dovedesc legătura dintre grupa de sânge și demență. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Medicine of the American Academy of Neurology.

Potrivit oamenilor de știință, purtătorii celei de-a patra grupe sanguine (AB), cea mai puțin frecventă, prezintă cel mai mare risc de a dezvolta demență – 82% dintre ei dezvoltă această boală insidioasă.

Pentru a preveni dezvoltarea demenței, pe lângă o alimentație adecvată, este necesar să se monitorizeze nivelul de hormoni din organism, spun oamenii de știință. Aceștia recomandă consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3. De asemenea, experții recomandă menținerea unei vieți sociale active ca mijloc de prevenire a demenței.

Grupa de sânge cu risc mai mare de accident vascular cerebral înainte de 60 de ani

Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice prezente pe suprafața celulelor roșii din sânge. Printre cele mai cunoscute sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, separat ca A sau B, sau deloc prezente, de exemplu într-o grupă de sânge zero.

Cercetătorii în genomică de la Universitatea din Maryland au descoperit o legătură clară între gena subgrupului A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Cercetătorii au reunit date din 48 de studii genetice care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu AVC și aproape 600.000 de controale fără AVC. Toți participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.

Căutarea la nivelul genomului dezvăluie două site-uri puternic asociate cu riscul de accident vascular cerebral anterior. Unul se potrivește cu locul în care se află genele grupului de sânge, scrie sursa.

O a doua analiză a anumitor tipuri de gene ale grupului de sânge a constatat că persoanele al căror genom codifica varianta de tip A aveau 16% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani decât persoanele cu alte tipuri de sânge.

Cei cu gena O1 din grupa de sânge zero au avut un risc cu 12% mai mic

Cu toate acestea, cercetătorii observă că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu grupa sanguină A este mai scăzut, astfel încât nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

„Încă nu știm de ce tipul de sânge A este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral”, a spus autorul principal și neurologul vascular Stephen Kittner de la Universitatea din Maryland.

„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine ​​circulante care joacă un rol în formarea cheagurilor de sânge”, adaugă expertul.

Deși rezultatele studiului pot suna alarmant – grupa de sânge poate modifica riscul de accident vascular cerebral precoce. Omul de știință explică că puțin sub 800.000 de oameni din Statele Unite au un accident vascular cerebral în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste evenimente – aproximativ trei din patru – apar la persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste, riscul dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

În plus, persoanele incluse în studiu locuiau în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoane de origine non-europeană reprezentând doar 35% dintre participanți. Studiile viitoare cu eșantioane mai diverse pot ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.

„În mod clar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a clarifica mecanismele din spatele riscului crescut de accident vascular cerebral și a grupului de sânge”, spune dr. Kittner.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel