Sari la conținut

Persoanele cu această grupă de sânge au cel mai mare risc de demență

grupe de sânge
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Grupa de sange predispusa la AVC

Relația dintre grupa sanguină și predispoziția la anumite boli a fost dovedită în numeroase studii științifice. Unul dintre cele mai recente studii a descoperit o legătură între grupa sanguină și apariția demenței. Aceasta este una dintre cele mai insidioase boli pentru care nu există încă un tratament eficient, ci doar o terapie de susținere.

Grupa de sânge care prezintă cel mai mare risc de demență

Oamenii de știință americani au efectuat cercetări care dovedesc legătura dintre grupa de sânge și demență. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Medicine of the American Academy of Neurology.

Potrivit oamenilor de știință, purtătorii celei de-a patra grupe sanguine (AB), cea mai puțin frecventă, prezintă cel mai mare risc de a dezvolta demență – 82% dintre ei dezvoltă această boală insidioasă.

Pentru a preveni dezvoltarea demenței, pe lângă o alimentație adecvată, este necesar să se monitorizeze nivelul de hormoni din organism, spun oamenii de știință. Aceștia recomandă consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3. De asemenea, experții recomandă menținerea unei vieți sociale active ca mijloc de prevenire a demenței.

Aliment bun in dementa
Credit foto: sursa doctorulzilei.ro

Primele semne de demență care apar înainte de pierderea memoriei

Demența se manifestă în diferite moduri, dar experții au împărtășit că există ceva ce puteți începe să faceți înainte de a vă pierde memoria.

Potrivit Alzheimer’s Research UK, cazurile de demență se vor tripla până în 2050 la nivel mondial, afectând 150 de milioane de persoane, așa că este important ca oamenii să fie conștienți de semnele de demență.

În prezent, demența nu are leac, așa că cel mai bun lucru pe care îl puteți avea este cunoașterea pentru a o detecta din timp. Din fericire, un expert în demență de la Universitatea Brunel din Londra, Dr. Byron Creese, a subliniat primele semne mai puțin cunoscute ale demenței, astfel încât să puteți fi înarmat cu cunoștințe și să căutați ajutor în cazul în care dumneavoastră sau o persoană dragă aveți nevoie de el.

Dr. Creese a declarat pentru Express că, deși pierderea memoriei poate fi primul simptom pe care îl asociem cu demența, nu este singurul simptom care poate fi observat și este „doar unul dintre numeroasele simptome neuropsihiatrice”.

El a spus: „Este important să fim atenți la schimbările de comportament, cum ar fi agitația, agresivitatea, depresia, anxietatea și apatia, precum și retragerea socială, comportamentul inadecvat din punct de vedere social, comportamentul impulsiv și schimbările ciudate de comportament care nu existau înainte.”

Primul semnal de alarmă

Expertul în demență a explicat, de asemenea, că „marea majoritate” a persoanelor cu boala Alzheimer – cel mai răspândit tip de demență – vor experimenta aceste schimbări comportamentale, astfel încât este important să le privim ca pe primul semnal de alarmă, deoarece acestea vă pot „alerta cu privire la boală”, mai ales dacă schimbările apar mai târziu în viață.

„Aceste simptome comportamentale pot apărea ca simptome noi la adulții în vârstă care sunt normali din punct de vedere cognitiv”, a declarat Dr. Creese, subliniind, de asemenea, că există „dovezi emergente” că schimbările comportamentale pot fi „prima manifestare” a unei boli neurodegenerative subiacente la unii pacienți.

În afară de schimbările menționate mai sus, există și alte simptome la care NHS recomandă să fiți atenți, inclusiv „pierderea memoriei, dificultăți de concentrare, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice familiare, cum ar fi confuzia cu privire la schimbarea corectă a mărunțișului atunci când mergeți la cumpărături, dificultatea de a urmări o conversație sau de a găsi cuvântul potrivit, confuzia cu privire la timp și loc și modificări ale dispoziției”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel