Din cuprinsul articolului
Studiile arată că persoanele cu anumite tipuri de sânge sunt mai susceptibile de a avea un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani decât persoanele cu alte tipuri de sânge.
Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice prezente pe suprafața celulelor roșii din sânge. Printre cele mai cunoscute sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, separat ca A sau B, sau deloc prezente, de exemplu într-o grupă de sânge zero.
Cercetătorii în genomică de la Universitatea din Maryland au descoperit o legătură clară între gena subgrupului A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.
Cercetătorii au reunit date din 48 de studii genetice care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu AVC și aproape 600.000 de controale fără AVC. Toți participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
Căutarea la nivelul genomului dezvăluie două site-uri puternic asociate cu riscul de accident vascular cerebral anterior. Unul se potrivește cu locul în care se află genele grupului de sânge.
O a doua analiză a anumitor tipuri de gene ale grupului de sânge a constatat că persoanele al căror genom codifica varianta de tip A aveau 16% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani decât persoanele cu alte tipuri de sânge.
Cu toate acestea, cercetătorii observă că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu grupa sanguină A este mai scăzut, astfel încât nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.
„Încă nu știm de ce tipul de sânge A este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral”, a spus autorul principal și neurologul vascular Stephen Kittner de la Universitatea din Maryland.
„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine circulante care joacă un rol în formarea cheagurilor de sânge”, adaugă expertul.
Deși rezultatele studiului pot suna alarmant – grupa de sânge poate modifica riscul de accident vascular cerebral precoce. Omul de știință explică că puțin sub 800.000 de oameni din Statele Unite au un accident vascular cerebral în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste evenimente – aproximativ trei din patru – apar la persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste, riscul dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.
În plus, persoanele incluse în studiu locuiau în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoane de origine non-europeană reprezentând doar 35% dintre participanți. Studiile viitoare cu eșantioane mai diverse pot ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.
„În mod clar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a clarifica mecanismele din spatele riscului crescut de accident vascular cerebral și a grupului de sânge”, spune dr. Kittner.
O altă constatare cheie a studiului a venit din compararea persoanelor care au avut un accident vascular cerebral înainte de 60 de ani cu cei care au avut un accident vascular cerebral după 60 de ani.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au folosit un set de date de aproximativ 9.300 de persoane cu vârsta peste 60 de ani care au avut un accident vascular cerebral și aproximativ 25.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani care nu au avut un accident vascular cerebral.
Ei au descoperit că riscul crescut de accident vascular cerebral tardiv în grupa sanguină A a devenit nesemnificativ, sugerând că accidentele vasculare cerebrale care apar la o vârstă fragedă pot avea un mecanism diferit de cele care apar mai târziu.
Potrivit autorilor studiului, accidentul vascular cerebral la persoanele mai tinere este mai puțin probabil să fie cauzat de depozitele de grăsime în artere (un proces numit ateroscleroză) și mai probabil să fie cauzat de factori legați de cheaguri de sânge.
De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu sânge de tip B aveau cu aproximativ 11% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral în comparație cu un grup de control fără accident vascular cerebral, indiferent de vârsta lor.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…