Din cuprinsul articolului
Persoanele care sforăie au mai multe șanse de a face cancer: studiu.
Sforăitul poate sau nu să fie inconfortabil pentru persoana care sforăie, dar cu siguranță este o pacoste pentru cei care trebuie să împartă același spațiu de dormit. În afară de acele zgomote deranjante, iată un alt motiv major pentru care ar trebui să vă remediați sforăitul.
O nouă cercetare a descoperit că persoanele care sforăie pot avea un risc crescut de a face cancer.
Sforăitul este cauzat de obstrucția căilor respiratorii ale oamenilor atunci când dorm. Acest lucru nu le permite să respire corect în timp ce dorm. Aceasta este o tulburare de somn, numită Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO). Experții suedezi ai studiului au spus că sforăitul poate avea ceva de-a face cu lipsa de oxigen pe care o primesc cei care sforăiesc în timpul nopții.
Cercetătorii au analizat datele de la 62.811 de pacienți din Suedia, cu cinci ani înainte de a începe tratamentul pentru această boală. Au fost luați în considerare și factori precum dimensiunea corpului, alte probleme de sănătate și statutul socioeconomic al participanților.
Cercetătorii au împărțit pacienții în două grupuri. O cohortă a fost de 2.093 de pacienți care au avut tulburări de somn și au fost diagnosticați cu cancer înainte să existe un diagnostic de SASO. Celălalt grup a avut această tulburare de somn, dar fără cancer.
Studiul a măsurat numărul de tulburări de respirație pe care le-au experimentat pacienții în timpul somnului și le-a notat pe indicele de apnee hipopnee (AHI). Ei au analizat, de asemenea, indicele de desaturare a oxigenului (ODI) – care măsoară de câte ori a scăzut nivelul de oxigen din sânge cu 3% timp de cel puțin 10 secunde la fiecare oră.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de un caz sever de tulburare de somn au un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge în vene, ceea ce este o afecțiune care poate pune viața în pericol.
„Descoperirile noastre arată că lipsa de oxigen din cauza SASO este asociată independent cu cancerul”, a declarat Dr. Andreas Palm, cercetător și consultant senior la Universitatea Uppsala, Suedia.
Aceasta înseamnă că cele două sunt legate, dar asta nu înseamnă că cancerul este cauzat de SASO.
De asemenea, au descoperit că persoanele care sunt supraponderale sau obeze, au diabet, fumează sau consumă cantități mari de alcool sunt cele mai expuse riscului.
Rezultatele studiului au arătat că pacienții cu cancer au avut, în general, mai multe întreruperi în timpul somnului și SASO mai severă.
„Asocierea dintre sforăit și cancer este mai puțin bine stabilită decât legătura cu bolile inimii și ale vaselor de sânge, rezistența la insulină, diabetul și boala ficatului gras. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări și sperăm că studiul nostru va încuraja alți cercetători să cerceteze acest subiect important”, a mai spus dr. Palm.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…