Din cuprinsul articolului
Bogat în vitamine, sărac în calorii, suculent și delicios, pepenele roșu este sinonim cu vara și renumit pentru capacitatea sa de a potoli setea. Este o alegere excelentă pentru o gustare sau ca parte a unor mâncăruri savuroase. Cu toate acestea, este esențial să știți că un consum excesiv al acestui fruct ar putea induce slăbiciune musculară, bătăi neregulate ale inimii și, în cazuri extreme, moartea.
Pepenele roșu nu este doar apetisant, ci și plin de beneficii pentru sănătate. Acest fruct este plin de vitamine esențiale (în special A, C și din grupul B, inclusiv acid folic) și minerale precum magneziu, calciu, fosfor, sodiu și potasiu. Cu toate acestea, tocmai conținutul ridicat de potasiu ar putea reprezenta un risc.
Potrivit unor studii citate de revista „Focus” și publicate în „Annals of International Medicine”, potasiul este esențial în modul în care neuronii transmit semnalele nervoase, inclusiv cele responsabile de contracțiile musculare, și în menținerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, conținutul ridicat de potasiu al pepenelui ar putea fi dăunător pentru persoanele cu boli cronice de rinichi. În cazurile severe, poate fi chiar fatal.
O singură porție de pepene roșu (aproximativ 9,9-10,6 oz) adăpostește aproximativ 320-330 mg de potasiu, contribuind la aproximativ 12 la sută din doza zilnică recomandată pentru femei și aproximativ 9 la sută pentru bărbați.
În mod esențial, rinichii sănătoși pot elimina excesul de potasiu prin urină. Cu toate acestea, pentru cei cu funcția renală compromisă, acest proces de filtrare este mai puțin eficient, ceea ce duce la potențiale riscuri pentru sănătate.
Într-un studiu la care au participat persoane diagnosticate anterior cu boală cronică de rinichi (CKD), participanții au consumat zilnic cantități semnificative de pepene roșu sau de suc de pepene roșu, timp de trei săptămâni până la două luni.
Acest regim a dus la apariția unei hiperkaliemii severe (niveluri ridicate de potasiu în sânge), care s-a manifestat prin aritmii și o frecvență cardiacă redusă. Limitarea consumului de pepene verde a normalizat ulterior nivelurile de potasiu din sângele acestor persoane în câteva luni.
Deși o hiperkaliemie ușoară poate să nu prezinte simptome, creșterea nivelului de potasiu poate provoca complicații cardiace, slăbiciune musculară sau paralizie și, în cazuri grave, moarte.
Cercetarea subliniază importanța ca persoanele diagnosticate cu insuficiență renală cronică să își gestioneze aportul de alimente bogate în potasiu, reducând astfel consumul de pepene roșu.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…