Sari la conținut

„Perla Oltului”: bijuteria naturală a României cu izvoare minerale unice, premiate în Europa. Apele vindecătoare de aici erau recomandate și de către celebrul medic Carol Davila

Sursă foto: Cistur Agency
Călimănești - Căciulata

„Perla Oltului”: bijuteria naturală a României cu izvoare minerale unice. Orasul Calimanesti este situat in partea central-sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, 18 km distanta de municipiul Ramnicu Valcea (sediul administrativ al Judetului Valcea). Impreuna cu statiunea Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, statiune deschisa in tot cursul anului.

Perla Oltului: Traditie si istorie

Izvoarele minerale, apele termale si manastirile sunt perlele statiunii Calimanesti-Caciulata.

Izvoarele sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate, iodurate de aici sunt astazi medicamente pentru miile de bolnavi din toata tara.

Această localitate, în care Mircea cel Bătrân a ctitorit mănăstirea Cozia, este cunoscută încă din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zonă.

O legenda spune ca un cioban ii marturiseste la spovedanie unui calugar la Cozia, ca el s-a vindecat de „metehnele trupului” scaldandu-se intr-un lac din „Campul lui Caliman”. Puteri ceresti au fost acolo, din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat. Mircea cel Batran si Matei Basarab veneau des la manastire, dar veneau si pentru apele binefacatoare, potrivit Călimănești-Căciulata.

Bolnita de la Cozia pare ca a fost primul spital din zona, unde oamenii bolnavi veneau sa se trateze.

Izvoarele care tasneau din pamant si care pe deasupra si vindecau au starnit interesul.

Puterea apelor vindecătoare de la Călimănești

In 1848 doctorul Carol Davila recunoaste importanta apelor in vindecare.

Doctorul francez Joseph Caillat, care in 1854 a poposit o vreme pe meleaguri valahe, a procedat in anul 1859 la analiza apelor minerale de la Calimanesti.

In 1869 imparatul Napoleon al III-lea a urmat o cura cu apa minerala de Calimanesti, care i-a fost expediata in Franta.

In 1893, apa minerala de la Calimanesti-Caciulata a obtinut medalia de aur la Expozitia internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles, iar in 1910 s-a construit primul pavilion pentru ape minerale.

Stațiune pentru pensionari
Sursă foto: Călimănești – Căciulata Facebook

Afecțiunile tratate în Stațiunea Călimănești-Căciulata

In prezent, statiunea Calimanesti-Caciulata dispune de instalatii pentru bai calde in cada sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa (in statiunea Caciulata), izvoare de apa minerala pentru cura interna, sali de gimnastica medicala, sauna, bazine de inot situate pe malul raului Olt etc.

Stațiunea Călimănești-Căciulata
Sursă foto: Complex Turistic Casa Românească, Călimănești Căciulata

Statiunea este indicata in tratamentul:

  • bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie cronica, colita cronica),
  • al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica care prezinta sau nu calculi, hepatita cronica, pancreatita cronica, starii postoperatorii in bolile ficatului),
  • boli ale sistemului renal si urinar (litiasa la rinichi, pielonefrita cronica hermal = 41°C, and hyperthermalaparatului digestivin, infectii urinare),
  • tulburari metabolice si nutritionale (diabet melitus, stari hiperuremice, obezitate),
  • in afectiuni respiratorii (bronsita, traheobronsita cronica), in boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei),
  • stari reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita),
  • stari posttraumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi),
  • boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauza),
  • boli O.R.L. (rinosinuzita cronica, laringita cronica alergica etc.),
  • boli dermatologice, cardiovasculare si de alta natura.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel