Perla județului Hunedoara. Centrul termal antic este unic în lume, potrivit specialiștilor

O stațiune balneară românească, odinioară celebră, renaște într-un mod miraculos. Faimoasă pentru renumitele sale băi și cure termale, este locul perfect pentru a petrece câteva zile.

Stațiunea balneară de la Geoagiu Băi, din județul Hunedoara, renaște an de an. Pentru mulți români este o destinație atrăgătoare. În afară de piscinele termale, oferă vizitatorilor zeci de obiective de patrimoniu istoric, priveliști splendide și zone protejate.

Se află la confluența cursului inferior al râului Geoagiu cu râul Mureș, în depresiunea formată de ultimele brațe ale Munților Metaliferi.

Una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România

Perla stațiunii o reprezintă băile termale romane din apropierea complexului termal Geoagiu Băi, după care urmează drumul roman și castelul Cigmău. Două izvoare termale, izvorul nr. 1 „Tămăduirea”, cu apă oligominerală, și izvorul nr. 6 „Roman”, cu apă bicarbonată, calcică și hiponică, fac parte din patrimoniul stațiunii.

La Geoagiu, capela romanică sau rotonda este o biserică rotundă, care se remarcă prin dimensiunile sale miniaturale. Aceasta este considerată una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România.

Rotonda a fost clădită acum 1000 de ani din cărămidă romană refolosită și piatră de râu. Este singura rotondă de pe teritoriul țării care este încă funcțională și poate fi vizitată. În cazul în care doriți să admirați vechea arhitectură religioasă ortodoxă din zonă, aveți posibilitatea să vă orientați atenția către bisericile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satele Băcâia și Bozeș, dar și către biserica ortodoxă din localitatea Geoagiu.

Centru termal antic unic, propus pe lista UNESCO

Băile Termale Romane (Germisara) au o vechime de circa două milenii, iar în Antichitate, locul era un așezământ de lux, rezervat bogaţilor.

Centrul termal antic din Geoagiu-Băi este unic în lume, apreciază specialiștii, prin modul său de organizare și prin felul în care au fost organizate bazinele, precum și prin inventarul mobil. Obiectivul a fost propus pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Izvorul termal a fost folosit de către daci înainte de cucerirea romană, însă ulterior acesteia romanii au modificat bazinul construind o rețea de tuburi de teracotă. Aici au fost descoperite mai multe plăcuțe votive din aur care aduceau slavă pentru vindecările miraculoase survenite în urma tratamentului cu ape termale din stațiune, scrie EVZ.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: