Din cuprinsul articolului
Sulina, un oras mic, pescaresc, se afla in judetul Tulcea si este orasul situat la ce mai mica altitudine medie din Romania ce se intinde de-a lungul Dunarii la o distanta de aproximativ 1 km de litoralul Marii Negre. Este una din cele mai vechi asezari din tara noastra, cu o vechime de aproximativ 1300 de ani. Este orașul unde au iubit și au fost îngropați pirați, pescari, salahori și căpitani de nave, marinari, negustori și eroi care au luptat în războaiele care au avut loc pe aceste meleaguri.
Port la Dunăre și Marea Neagră, Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România, deoarece este situată între ape, astfel se poate ajunge aici doar pe cale năvală, fie pe Dunăre sau Marea Neagră.
Sulina, fostul porto-franco de la gura Dunării, este orașul de unde pleci în voie să vizitezi Delta Dunării. Locuri minunate și încărcate de istorie poți vizita aici, dar și în apropiere.
În urmă cu un secol și jumătate, orășelul situat la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră devenea cunoscut în toată lumea deoarece intra în administrarea Comisiunii Europene a Dunării. Apoi, în 1870, Sulina obține statutul de port liber (porto-franco), fapt ce a determinat dezvoltarea sa impresionantă.
Așa a ajuns să fie un oraș cosmopolit, pe străzile căruia întâlneai pe lângă români, greci, britanici, ruși, austrieci, turci, danezi, italieni, belgieni, norvegieni, lipoveni, evrei și alte nații. Era o „Europă în miniatură” (Jean Bart), un loc unde se opera peste 50% din exportul de cereale făcut pe Dunăre.
A devenit un loc pentru negustori din toată lumea care au venit aici să facă bani. Și au făcut mulți bani”, spune Eduard Acsente, ghid turistic.
Orașul Sulina păstrează încă farmecul acelor vremuri, chiar dacă războaiele și comunismul au afectat istoria și destinul celei mai estice așezări urbane a Uniunii Europene.
De aceea, Sulina este locul ideal în care un turist poate îmbina vizitarea Deltei Dunării și a litoralului Mării Negre, cu istoria celui care a fost cândva „o mică citadelă universală”.
Clădirile rămase în picioare după cel de-Al Doilea Război Mondial sunt documente vii a orașului cosmopolit ce găzduia nu mai puțin de 10 consulate și 12 agenții de navigație. Aici dăinuiește clădirea Comisiunii Europene a Dunării, aici te poți închina în bisericile ridicate la finalul secolului al XIX-lea și tot aici poți admira farurile care salutau și avertizau navigatorii.
O lume cu totul și cu totul deosebită se deschide când pătrunzi în cimitirul cosmopolit al orașului. Aici își dorm somnul de veci prinți și prințese, marinari din toată lumea, căpitani de vase, ingineri sau industriași. Tineri sau bătrâni, și-au găsit odihna în pământul dintre Dunăre și Marea Neagră, iar monumentele funerare spun povestea fiecăruia.
Unic în România, cimitirul din Sulina adăpostește singurul mormânt din țara noastră al unui pirat. Ghiorghios Kontoguris, născut în Kefalonia, are inscripţionat pe piatra funerară simbolul piraţilor: craniul cu două oase încrucișate. Sunt și localnici care spun că acest craniu simbolizează moartea, nicidecum faptul că cel îngropat acolo era pirat. Craniul apare pe steagul piraților deoarece ei sunt cei care semănau moartea, dar simbolul s-ar regăsi și pe alte morminte.
Și mormântul Izabellei John Robinson ascunde o poveste de dragoste. A murit înecată în timp ce se îndrepta spre Sulina pentru a-şi vedea viitorul logodnic. Tot aici este și mormântul prinţesei Ecaterina Moruzi, căreia i se spunea „Muma pădurii”. Pe piatra funerară a prinţesei stă scris: „Şi buzele ce am gustat/ Şi răul ce am îndurat/ Trecută încă o ceaţă/ Atâta numai am trecut/ E binele ce am făcut în viaţă”.
Palatul Comisiunii Europene a Dunării este o clădire impunătoare care surprinde și astăzi. A fost construit în perioada 1856-1858 și a găzduit Comisiunea până în anul 1921 când a intrat în administrarea statului român. Acum, clădirea aparține de Administrația Fluvială a Dunării de Jos.
După 1931, odată cu retragerea statutului de porto franco, măreția orașului Sulina începe să apună. Podul de la Cernavodă deschide o nouă cale comercială către Dobrogea, fapt ce duce și mai mult la apusul orașului cosmopolit.
Rămâne, însă, atmosfera de odinioară desprinsă din arhitectura clădirilor, dar și din măreția farurilor ce au vegheat de-a lungul timpului corăbiile și vapoarele. Aici trebuie menționat, în primul rând, Farul vechi, care astăzi este un muzeu. Construit în 1840-1841, farul are o înălțime de 17,34 de metri, și găzduiește acum camera de lucru a lui Jean Bart (Eugeniu Botez) și o sală-muzeu dedicată Comisiunii Europene a Dunării.
Orașul Sulina te invită să-i vizitezi și locașurile de cult ridicate în cinstea Sfântului Nicolae, cel considerat ocrotitorul marinarilor. În 1868 se ridică biserica Sfântul Nicolae, la numai cinci ani de la sfințirea (1863) bisericii romano-catolice cu același hram, construcție ridicată cu osteneala comunității italiene din oraș. Piatra de Malta s-a îmbinat cu cărămida, iar o parte dintre vitraliile pe care turiștii le pot vedea azi sunt originale.
Tot în Sulina, credincioșii de rit vechi și-au ridicat, în perioada 1991-1995, biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Plaja Sulina este situată la aproximativ 3 kilometri de oraș, fiind locul unde te poți întinde la soare pe cel mai fin nisip de pe tot litoralul românesc. Apa mării este ideală pentru familiile cu copii, adâncimea apei fiind mică, similară celei din stațiunea Mamaia.
Doritorii de excursii în Delta Dunării au posibilitatea de a pleca din Sulina către unele dintre cele mai frumoase zone ale Rezervației. Amintim aici Golful Musura, Mila 23, Crișan, lacul Roșu, canalul Cardon, Periprava.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…