Sari la conținut

Perioadele de munca și dreptul la pensie sunt recunoscute reciproc in Romania și Statele Unite ale Americii

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Perioadele de munca și dreptul la pensie sunt recunoscute reciproc in Romania și Statele Unite ale Americii. Acestea sunt vești bune pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii.

De acum, perioadele de muncă și dreptul la pensie sunt recunoscute reciproc în România și Statele Unite ale Americii. Legea de ratificare a acordului în acest sens a fost promulgată în urmă cu câteva zile de președintele Klaus Iohannis.

„Legea de ratificare a Acordului dintre România şi SUA privitor la recunoaşterea reciprocă a perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie a fost promulgată.

În baza Acordului va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a transmis Ministerului Muncii.

În baza noului acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Documentul conține și dispoziții privind exportul pensiilor, un avantaj important pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind stabilirea legislației aplicabile în scopul evitării dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de acord.

Proiectul de lege include și prevederi referitoare la lucrătorii detașați. În acest sens s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

„În ceea ce priveşte lucrătorii detaşaţi, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum şi legilor care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate”, se mai precizează în comunicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel