Din cuprinsul articolului
Varianta Omicron se face resimțită, din ce în ce mai mult, în numărul de cazuri raportate zilnic. România se confruntă cu valul 5 și, din cauza acoperirii vaccinale reduse, autoritățile se așteaptă ca sistemul medical să fie supus unei presiuni foarte mari în viitorul apropiat.
Cu o acoperire vaccinală de numai 40%, România se va confrunta cu un val agresiv. Deși varianta Omicron nu provoacă forme mai grave de boală, aceasta încă ucide, avertizează medicii.
Numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2 este relativ același comparativ cuziua de ieri. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.600 de cazuri noi de persoane cu COVID-19, din 61.600 de teste.
În spitale sunt internați cu 40 mai mulți pacienți infectați cu SARS-CoV-2 decât ieri, adică 3.063 de pacienți. În secțiile ATI sunt 417 bolnavi cu COVID-19 forme severe, din care șase sunt minori.
În acest context, specialistul în sănătate publică doctor Adrian Pană a precizat, potrivit RRA, că, după primele patru valuri, personalul medical suferă de un fenomen de epuizare, însă la ce ne putem aștepta în continuare.
„Din punct de vedere al sistemului de sănătate, va fi o problemă, pentru că ai o creștere exponențială pe termen scurt; și, atunci, numărul acesta de cazuri, chiar dacă au variante mai ușoare, în principiu se vor adresa sistemului de sănătate, care va trebui să facă față.
Faptul că România are doar 40% populație vaccinată și are zone în care inclusiv populația la risc foarte înalt nu atinge această medie ne conduce la concluzia că sistemul de sănătate va fi pus la încercare pe toate palierele – medicina de urgență, medicina de familie, dar și spitalele, pentru că un procent din aceste cazuri vor fi și cazuri severe”, a explicat Dr. Adrian Pană.
Directorul Direcției de Sănătate Publică dr. Horea Timiș, este de părere că valul 5 va fi valul medicilor de familie, pentru că pe ei se va baza tot sistemul medical.
„Imaginaţi-vă că Omicron în România, pe o creştere exponenţială care deja este mult mai accentuată decât în orice ţară din Uniunea Europeană, se întâmplă pe o populaţie majoritate nevaccinată. Deci, cu siguranţă, situaţia din România nu va fi aşa de uşoară ca îl alte ţări.
Deci, ne aşteptăm la o creştere a cazurilor, ne aşteptăm categoric la o colapsare a unor servicii cum ar fi 112 care nu o să poată să îşi ducă… şi sistemul de ambulanţă va fi greu pus la încercare.
Într-adevăr, multe cazuri uşoare şi moderate, cu tratament la domiciliu, în urmărirea medicilor de familie, dar dacă vedem harta României cu deficitul de medici de familie vom observa că mulţi pacienţi nu vor putea să fie urmăriţi corect. Avem aceste centre de evaluare care trebuie să facă faţă la un număr record de pacienți în viitor”, a declarat Horea Timiș.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…