Din cuprinsul articolului
Un nou studiu care a examinat praful menajer din locuințele din Europa a detectat aproape 200 de pesticide, inclusiv DDT, interzis în numeroase țări încă din anii ’70.
Oamenii de știință avertizează că trebuie examinate riscurile pesticidelor în mod specific, pentru fiecare în parte, dar și atunci când acestea reacționează cu alte substanțe chimice. După cum scrie The Guardian, avertismentul lor vizează atât substanțele deja utilizate, cât și pe cele care urmează să fie aprobate.
Toxicitate foarte mare în pesticidele găsite în praful din locuinţe
În concluziile preliminare ale celui mai mare studiu de acest gen, oamenii de știință care au examinat praful menajer din locuințele din 10 țări europene în 2021 au detectat în total 197 de pesticide.

Mai mult de 40% dintre pesticidele găsite în praf sunt asociate cu toxicitatea foarte mare, fiind susceptibile să provoace cancer și perturbarea sistemului hormonal la om.
Numărul de pesticide din fiecare casă a variat între 25 și 121, iar nivelurile de pesticide au avut tendința de a fi mai ridicate în casele agricultorilor. „Avem multe studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu amestecuri de pesticide”, a declarat prof. Paul Scheepers, de la Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences.
Cum ajung pesticidele din mediul înconjurător în locuinţă
Acesta a explicat că pesticidele din praf au ajuns în casele oamenilor aduse pe tălpile pantofilor dar și de pisicile și câinii locatarilor. „Dacă nu ne scoatem pantofii în pragul ușii, atunci preluăm o mulțime de murdărie din exterior. Animalele de companie sunt, de asemenea, o sursă. Există multe studii care indică faptul că animalele colectează anumite contaminări, inclusiv pesticide, din exterior.
Un alt grup este reprezentat de produsele de consum pe care le aducem în casele noastre. Aici intră orice pesticide pe care le cumpărăm din magazin din anumite motive, iar o sursă importantă o reprezintă tratamentele anti purici și căpușe pentru animalele de companie”, a subliniat prof. Scheepers.
Deși concentrațiile fiecărui pesticid din praf au fost mici, amestecurile a zeci de substanțe chimice ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății, spun autorii cercetării. De asemenea, în urma contactului cu praful menajer, crește expunerea la pesticidele adesea întâlnite în concentrații mai mari pe fructe, legume și flori.
Studiul a constatat că DDT a rămas prezent în mediul înconjurător, în ciuda faptului că pesticidul a fost interzis în unele țări încă din 1972. Profesorul Scheepers a declarat că cei care autorizează utilizarea produselor poluante ar trebui să ia în considerare persistența în mediu, după eventuala interzicere a unor pesticide.
Descoperirea DDT în praful din locuințe înseamnă că evaluările de risc ale pesticidelor mai noi ar trebui să ia în considerare interacțiunile cu poluanții persistenți mai vechi, au explicat autorii studiului citat de antena3.ro.