Sari la conținut

Pericolul mortal din borcanele de zacuscă. Nu mânca dacă observi asta pe capac

totul despre zacuscă
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Pericolul mortal din borcanele de zacuscă Nu mânca preparatul din aceste recipiente dacă observi asta pe capacele lor, pentru că îți pui în pericol sănătatea și chiar viața.

Fie că este vorba despre borcanele cu zacuscă sau despre alte conserve, cum ar fi de pește, pastă de pește sau de cârnați, o bacterie periculoasă se poate dezvolta în aceste alimente ce sunt puse la păstrat în condiții de anaerobioză. Este vorba despre bacteria Clostridium botulinum ce eliberează neurotoxina bolutinică, ce provoacă botulism.

„Bacteria ce determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central. Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a explicat profesorul universitar doctor Carmen Dorobăț, medic infecționist, pentru impact.ro. 

Capacul bombat, un semnal de alarmă

Specialista a atras atenția că atunci când un borcan cu zacuscă sau orice cutie de conservă are capacul bombat, acesta este un semnal de alarmă. Preparatul nu mai trebuie consumat, altfel existând riscul de apariție a acestei boli grave.

„La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat. Mai trebuie să avem mare atenție și la zacusca care este făcută în casă pentru că în momentul în care se face acea sterilizare în cuptor poate apărea această bacterie.

Trebuie avut grijă la toate alimentele care sunt păstrate o perioadă mai lungă de timp și din care am eliminat aerul, pentru că alimentele nu vor fi modificate nici la gust, nici la miros și din această cauză toxina este foarte periculoasă”, a mai precizat medicul.

Simptome de botulism

Printre simptomele botulismului se numără: dificultăți la înghițire, slăbiciune musculară, vedere dublă sau încețoșată, pleoapele înclinate, dificultăți de vorbire, de respirație, precum și dificultate în mișcarea ochilor.

„O mare problemă este aceea că toate aceste simptome sunt duse de pacient în condiții de afebrilitate. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede pentru că boala se agravează prin toxină și o dată eliberată este foarte greu de împiedicat în a-și face efectul. Se folosește serul antibotulinic și terapia antimicrobiană”, a mai explicat medicul.

Diagnosticarea botulismului poate fi făcută de medici în urma unor teste precum: electromiografie, examinarea lichidului spinal, scanarea creierului, test de tensilon pentru miastenia gravis și teste de laborator. Pacienții pot fi internați pentru câteva săptămâni sau chiar luni.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel