Din cuprinsul articolului
O echipă de oameni de știință a descoperit microplastice în plămânii umani în cel mai mare studiu de acest gen.
Cercetările de ultimă oră efectuate de o echipă de la Hull York Medical School și de la Universitatea din Hull spun că descoperirile arată că inhalarea microplasticelor este o cale de expunere și va ajuta acum studiile viitoare directe asupra impactului pe care microplasticele l-ar putea avea asupra sănătății respiratorii.
Fibre sintetice au fost găsite anterior în țesutul pulmonar, dar există studii limitate care confirmă prezența microplasticelor – și niciunul nu este atât de robust ca acesta.
Studiul a găsit 39 de microplastice în 11 din cele 13 mostre de țesut pulmonar testate – considerabil mai mult decât orice teste de laborator anterioare.
„Plămânul este cel mai expus la poluanţii pe care îi respirăm, pentru că are o suprafaţă mare. Dacă ar fi să întindem toate alveolele din plămânul nostru am acoperi suprafaţa unui teren de fotbal. Şi atunci este foarte importantă calitatea aerului pe care îl respirăm, particulele de materie care se găsesc şi particulele care rezultă din arderea deşeurilor.
Din păcate acest lucru este realitate şi pot spune că în ultimul timp studiile existente dovedesc faptul că nu doar particulele de praf, nu doar particulele de materie, ci – din păcate – şi mici particule de plastic, care rezultă din arderile care se întâmplă zilnic, pot să ajungă în plămân şi pot să afecteze starea de sănătate, iar pe termen lung sunt responsabile de afecţiuni cronice.”, a spus dr. Beatrice Mahler.
„În ultima perioadă avem o creştere a pacienţilor care vin cu acutizări ale bolilor cronice, care necesită o ajustare a terapiei în sensul suplimentării, atunci când ne aflăm în plin sezon al creşterii de poluanţi în atmosferă.
Din păcate, în ultimii ani se observă – nu doar în România ci şi la nivel mondial – o creştere a numărului de cazuri de cancer la nivelul plămânului. Şi se pare că o mare parte din ele sunt declanşate de aceşti poluanţi care au crescut”, a mai explicat managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.
„Există o legătură directă între nivelul de poluanţi şi bolile infecţioase care se transmit pe cale aeriană.”, a concluzionat Mahler.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…