Sari la conținut

Pericolul din ceașcă. Cum vă poate otrăvi cea mai sănătoasă băutură?

Pe lângă faptul că te hidratează, poate trata și diferite boli. Fără îndoială, ceaiul e una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume, însă se poate transforma într-un dușman al sănătății dacă exagerați cu consumul.

Cei care și-au făcut un obicei din a trata anumite afecțiuni cu ceaiuri ar trebui să fie mai precauți. Consumate în exces, pot avea efecte contrare celor anticipate. De exemplu, abuzul de ceai din aloe vera are acțiune purgativă puternică, ducând la scăderea po­ta­siului din sânge și la apariția crizelor de colită.
„Și ceaiul de ananas,  consumat în cantități mari (mai mult de patru căni pe zi), poate provoca dureri de stomac, diaree și alergii. La gravide poate induce contracții”, atrage atenția medicul fitoterapeut Daniela Bușneag. Nu trebuie administrat cu anticoagulante.
Nici cura de ceai de coada calului nu trebuie prelungită, pentru că irită tractul digestiv. În plus, nu e recomandat  gravidelor și celor care alăptează. Echinaceea e contraindicată în prima lună după vaccinări, dacă suferiți de o boală autoimună, precum lupusul sau scleroza multiplă.
Mitul ceaiului verde
De asemenea, banalul ceai de mușețel nu trebuie consumat în timpul sarcinii sau lactației. „Nu trebuie folosită nici în caz de astm sau dacă sunteți alergic la plante precum gălbenelele sau arnica”, completează dr. Bușneag.
Ceaiul verde, plantă foarte populară în Asia, este cunoscut pentru efectul de scădere a colesterolului „rău” și de creștere a celui „bun”. Previne trombozele, reduce glicemia și protejează ficatul împotriva substanțelor toxice. Consumat în exces, ceaiul din această plantă poate provoca insomnie, constipație, indigestie și agitație. E contraindicat celor care suferă de anemie feriprivă.

Folosit la noi în mod tradițional pentru a scăpa de paraziți intestinali, ceaiul de pelin nu se consumă intern decât la recomandarea expresă a medicului, întrucât conține Tujona și alți compuși extrem de toxici. În plus, acest ceai nu trebuie consumat mai mult de patru săptămâni, întucât poate provoca insomnie, amețeală, stări de vomă, tremurat și convulsii. În cazul gravidelor, poate provoca inclusiv contracții. Este contraindicat și copiilor, femeilor care alăptează, dar și bolnavilor cu suferințe ale rinichilor. Și ceaiul de cimbru este contraindicat în cantități mari, fiind iritant pentru mucoasa gastrică. Și abuzul de coada șoricelului poate produce amețeli și dureri de cap.

^ Planta din gradină ce ucide


Datorită proprietăților sale curative, rostopasca este considerată una dintre cele mai puternice plante de leac. Stimulează secreția bilei, protejează ficatul, scade nivelul colesterolului și are acțiune antibacteriană și antimicotică. În cantități mari însă, ceaiul de rostopască este otrăvitor, provoacă grețuri, vărsături, colici, dizenterie, somnolență, fenomene toxice hepatice, dureri de cap, amețeli, delir și halucinații. Pentru uz intern, planta nu se recomandă decât la indicația medicului. Ceaiul de rostopască este contraindicat copiilor sub 14 ani, în sarcină, alăptare sau alergii.  Și păpădia este contraindicată dacă există un blocaj sever al căilor biliare.

^ Crușinul, scoarță toxică  


Ceaiul de crușin este extrem de eficient în caz de constipație acută sau cronică, însă nu trebuie consumat în exces. Scoarța proaspătă este toxică, iar supradoza poate duce la diaree sau convulsii. Ceaiul nu se administrează copiilor cu vârste mai mici de 14 ani și este, de asemenea, contraindicat în anumite afecțiuni inflamatorii ale intestinului, boala Crohn, colite, hemoroizi, la gravide și la femeile care alăptează. O cură nu trebuie să dureze mai mult de 14 zile, cu pauze de 10 zile între cure. De asemenea, nu trebuie asociat cu alte medicamente orale, întrucât, prin accelerarea tranzitului, scade absorbția acestora.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel