Din cuprinsul articolului
Pericolul de a te trezi brusc în miez de noapte. Multe persoane se confruntă cu o formă de insomnieă. Un studiu efectuat în America estimează că aproximativ o treime dintre adulți se trezesc noaptea. De aici vine starea de nervozitate și ne face să ne simțim obosiți toată ziua.
Trezirea în timpul nopții nu este deloc neobișnuită. Acest fenomen are un efect puternic asupra sănătății fizice și mentale. Experții spun că există mai multe motive din cauza cărora oamenii se trezesc brusc în miezul nopții.
6. O glanda tiroidă hiperactivă
„Această glandă controlează funcția mai multor organe”, spune dr. Gaffney Adams. Când este hiperactivă (hipertiroidism) creează hormonul tiroxină, care poate avea efecte ondulatorii asupra multor sisteme din organism, conform Clinicii Mayo.
5. Apneea
Este o afecțiune care încetinește sau oprește respirația, iar când dormim poate determina scăderea nivelului de oxigen din corp.
Pentru a diagnostica apneea în somn, medicul poate solicita să faceți un studiu de somn, peste noapte, care monitorizează respirația.
Cel mai obișnuit tratament pentru apnee este un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP).
Simptomele obișnuite ale unei tiroide hiperactive includ probleme cu somnul, creșterea ritmului cardiac, transpirație (inclusiv noaptea), anxietate, tremor și multe altele.
4. Consumul de alcool
Mulți dintre noi obișnuiesc să bea, seara, câteva pahare de vin. Băutul înainte de culcare poate însemna un somn bun doar în prima etapă, însă, după ce efectul alcoolului dispare, ne vom trezi ușor din cauza factorilor de mediu.
3. Vezica plină
Nicturia reprezintă necesitatea de a urina în timpul nopţii. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele în vârstă.
Cauzele nicturiei includ consumul mare de lichide înainte de culcare, infecții ale tractului urinar și o vezică urinară hiperactivă, conform Clinicii Cleveland. Diabetul de tip 1 sau tip 2 netratat poate fi, de asemenea, un factor de declanșare a nicturiei.
2. Anxietate
„Anxietatea ne poate trezi în toiul noapții”, spune Nesochi Okeke-Igbokwe, un medic din New York. De fapt, problemele de somn sunt unul dintre cele mai comune simptome ale unei tulburări de anxietate, conform sursei citate.
Acest lucru se datorează faptului că putem avea probleme induse de anxietate, suficient de grave pentru a ne perturba somnul. Aici intră palpitațiile și coșmarurile.
1. Camera este prea caldă sau prea rece, prea luminoasă sau lângă o sursă de zgomot
Pragul de excitare, adică cât de ușor este ca un anumit lucru să ne treazească, variază în funcție de stadiul de somn în care ne aflăm, spune Rita Aouad, expertă în medicina somnului la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio.
Când dormim, corpul parcurge diferite etape de somn: 1, 2, 3, 4 și mișcarea rapidă a ochilor (REM). Prima etapă a somnului este cea mai ușoară, explică dr. Aouad.
Atunci este cel mai probabil să vă treziți din cauza faptului că o ușă se trântește sau din cauza unui alt factor de mediu, cum ar fi camera prea caldă sau prea friguroasă.
Camera de dormit ar trebui să fie întunecată și, desigur, să nu fie în preajma unei surse de zgomot. Folosiți dopuri de urechi și o mască pentru ochi pentru a bloca zgomotul și lumina sau cumpărați un ventilator dacă în cameră este sufocant de cald.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…